Ağız kokusu yaygın sorunlardan biridir, ancak sakız çiğnemek, karanfil veya bir tutam nane çiğnemek sadece geçici çözümlerden bir kaçıdır. Ağız kokusunun altta yatan nedenlerini bilerek ona göre çözüm aramalısınız. Bağırsaklardan kaynaklanan ağız kokusumu, diş hastalıklarından mı kaynaklanıyor, karaciğer rahatsızlığımı veya vitamin eksikliğinden mi önce bunları bilmeniz ve ona göre önlem almalısınız.
İşte sorunlarınıza çözüm olacak bir kaç öneri sunuyoruz.
1-Bol su içmek
Ağız kokusunun en belirgin nedenlerinden biri de bol su içmemek, vücut yeterince susuz kaldığında yeterli tükrük salgılayamaz ve dil üzerinde bulunan zararlı bakterileri yok edemez. Tükrük zararlı bakterileri öldürmektedir. Yemekten önce ve sonra bol su tüketilmelidir.
2-Çinko vitamini
Uzmanlara göre kötü nefesin diğer bir nedeni de çinko eksikliğidir.
Kötü nefesten kurtulmak için çinko yönünden zengin besinler tüketilmeli. Çinko eksikliği vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara karşı güçsüz hale getirir. Koku ve tat duyularında azalma, kaşıntı, cilt tahrişleri ve yaraların çabuk iyileşememesi gibi sorunlara da neden olmaktadır.
Hayvansal gıdalarda, kuru yemişlerde, bezelye, bamya, ıspanak, mantar ve kuşkonmaz gibi sebzelerde bolca bulunmaktadır.
3-Probiyotikler
Kötü ve sağlıksız bağırsaklarda ağız kokusu yapmakta olup altta yatan nedenlerden biridir. Probiyotik bağırsaklarda bulunan zararlı bakterileri yok ederek yararlı bakterileri koruyarak sindirim sisteminin düzeni çalışmasını sağlar ve aynı zamanda bağırsakları hastalıklardan korumaktadır. Yoğurt, çökelek, kefir, turşu ve fermente gıdalarda bulunmaktadır.
4-Isırgan otu
Ülkemizde bolca bulunan bu kıymetli bitkiyi sanırım yeterince önem verip de tüketmiyoruz. Oysa o kadar çok sebep var ki tüketmemiz için işte ağız kokususnun bir nedeni de karaciğer temizliğidir. Isırgan otu karaciğerde bulunan kanı temizleyerek ağız kokusunu ortadan kaldırmaktadır.
5-Elma sirkesi
Elma sirkesi vücudun PH seviyesini koruyarak mikropları yok etmektedir.Alkali seviyesini düzenleyerek kötü ağız kokusunu yok etmektedir. 1 Su bardağı içerisine 1 çorba kaşığı elma sirkesi ile ağız gargarası yemekten önce ve sonra yapabilirsiniz. Aynı zamanda içebilirsiniz.
6-Kabartma tozu
Bir çok diş macunun içinde bulunan bu kimyasalın bakın ne kadar çok önemi vardır. Diş eti iltihaplarını ve dil üzerinde bulunan zararlı bakteri ve mantarları yok ederek kötü ağız kokusunu önlemiş olur. Dişlerinizi fırçalayarak yararlanabilirsiniz.
7-Maydanoz
Kötü nefes için evsel çözümlerden biridir. Bakterileri nötralize etmeye yardımcı olarak kötü nefes kokusunu önlemiş olur.
8-Karanfil
Yüzyıllar önce kullanılmaya başlanmış olan bu önemli bitki yine evsel çözümlerden biridir. Bir çift çiğneyerek kötü ağız kokusunu yok edebilirsiniz.
9-Havuç, elma, kereviz
Lifli meyveler dişleri temizlerken dili de temizleyerek ağız kokusunu yok eder. İçerisinde bulunan aromalı ve güçlü kokuları aynı zamanda lif oranını yüksek olması ağzı temizlerken bağırsakları da temizleyerek ağız kokusuna çözüm olmaktadır.