Sağlık

Unutkanlığı Önleyen Gıdalar

Unutkanlığı Önleyen Gıdalar

Unutkanlığı önleyen gıdalar, unutkanlık yaşlanmayla beraber ortaya çıkan bir hastalıktır, stres, yorgunluk ve yoğun çalışma temposuyla artık genç yaşlarda da sık rastlanan bir durumdur.

Hafıza kaybı beyindeki nöronların azalmasından kaynaklanabilir, zira nöronlar serbest radikallerin neden olduğu oksidasyon karşısında savunmasız kalabilirler, ancak serbest radikalleri etkisiz hale getiren antioksidanlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, yağlar bu süreci yavaşlatabilir.

Sıradan ufak tefek şeyler için endişelenmeye gerek yoktur, Antioksidanlar beyni korumak için özellikle anıları korumada önemli rol oynamaktadır. Beyne oksijen göndererek unutkanlığın önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Aslında herkesin hayatta bir şeyleri unutma süreci vardır, ancak bunun gerçek unutmamı yoksa dikkatsizlikten mi  kaynaklandığını bilmek gerekir.

Unutkanlığı tamamen yok edemeyiz ancak  yavaşlatabiliriz, yapılan araştırmalar bazı gıdaların yeteri kadar alınmasıyla bunun mümkün olduğunu belirlemiştir.

Beyni koruyan, besleyen ve unutkanlığı yavaşlatan besinler

Balık

Beyin çok fazla yağ içerdiğinden, sağlıklı yağlar tüketmek gerekir.Omega-3 yağ asitleri,  damarların esnekliğini koruyarak beyne oksijen taşımaya yardımcı olarak ve aynı zamanda iltihaplanmayı önler.

Somon, sardalye ve diğer yağlı balıklar beyin performansı ve bellek düzenleme açısından zengin Omega 3 yağı içermektedir. Haftada üç kez balık yiyerek ya da balık yağı takviyesi yaparak belleğinizi güçlendirebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Beyin için harika bir enerji kaynağıdır, hafızayı güçlendirir  ve beynin işleyişine yardımcı olur. Soğuk preslenmiş organik hindistan cevizi yağı her gün yaklaşık olarak 20 ml alınabilir veya yoğurt ile beraber tüketilebilir.

Yumurta

Düzenli tüketildiğinde hafızanın güçlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olur. Yumurta beynin ihtiyacı olan nörotransmitter üretimi için tüketilmesi gereken önemli besinlerden biridir.

Kuruyemişler

Hafıza arttırmaya yardımcı olur, Omega 3 yağı bakımından çok zengindir. İçeriğindeki serbest radikallerden dolayı beyin hasarını engellemeye yarayan antioksidan üretmektedir.

Yeşil Çay

Günde 2-3 bardak içilen organik yeşil çay, yaşlanmaya bağlı dejenerasyona uğramış beyin hastalıklarını tedavi etmek ve hafızaya güçlü destek vermektedir.

Ginkgo Biloba ( Japon Eriği)

Kan damarlarını genişleterek beyne giden kan dolaşımını arttırmaktadır. Ginkgo Biloba hafıza ve konsantrasyonu güçlendirir ve  enerji takviyesi sağlayarak zihinsel gerilemeyi geciktirir. Yoğun ve stresli işlerde çalışanların enerji, dikkat ve performansını arttırmak için önerilmektedir.

Vitamin ve mineraller

Beyin çok karmaşık bir yapıya sahiptir, bu nedenle tüm ihtiyaçları karşılamak için belli doz da takviye almak gerekir. E vitamini, C, B vitaminleri ve Folat doktorunuzun belirleyeceği miktarlarda özellikle 50 yaş üstü için gerekli olabilir.

Zerdeçal

Antioksidan bileşikleri ve kurkumin bulunan zerdeçal, beynin sinir yollarını tıkayan proteinlerin yapışkan birikimini önlemeye yardımcı olmaktadır. Oksidasyon ve iltihabı önler, her gün 1 çay kaşığı yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.

 

Sarımsak

İçerisinde kükürt bileşikleri ve güçlü antioksidanlar bulunan sarımsak, kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, aynı zamanda iltihabı hafifleterek kalp ve demans gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Meyve ve sebzeler

İçlerinde bir çok vitamin ve mineralleri bulunduran meyveler C vitamini ve antioksidan açısından zengin bağışıklık sistemini koruyarak bir çok hastalığın oluşumunu engellemektedir. Sebzeler özellikle yeşil yapraklılar, ıspanak, brokoli, pazı, lahana ve diğer sebzeler lif oranı yüksek sindirimi kolaylaştırırken kanser riskini ortadan kaldırmaktadır.

 

 

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı