Uzun ömürlü ve sağlıklı yaşamak için zihin ve bedenin aktif olması gerekir. Çeşitli egzersizler kalp hastalıklarını önleyerek hastalık risklerini azaltacak, kemikleri güçlendirecek, eklem ağrılarını azaltarak hafızanın ve beynin işlevlerinin keskin olmasına yardımcı olacaktır.
Sağlıklı olabilmek için diyet yanında egzersiz şart olmakla birlikte özellikle dört hareket bedensel ve zihinsel sağlık için yapılması zorunlu hareketlerdir.
Güçlendirme, dengeleme, esneme ve aerobik egzersizleri uzman kontrolünde yaparak sağlıklı bir yaşam süreci geçirebilirsiniz.
Sağlıklı yaşam için dört önemli egzersiz hareketleri:
1-Güçlendirme
Yaşlandıkça kaslarımız hareket edemez hale gelir, oysa düzenli yapacağımız kas hareketleri ile antrenman yaparak güçlü hale getirebiliriz.
Ev ve bahçe işlerinde yapabileceğiniz kaldırma, taşıma gibi işler kaslarınızı güçlendirerek sizi dinç ve elastik yaparak oturduğunuz yerlerden kolayca kalkmanıza yardımcı olacaktır.
Bu tür ev ve bahçe işleri kaslarınızı güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda kemik büyümesini uyararak kan şekerinizi düşürür, kilonuzu kontrol altında tutar, sırtınızdaki ve belinizdeki ağrıların azalmasına yardımcı olur.
Haftada 2 veya 3 kez yapabileceğiniz hareketler ve vücut ağırlığı egzersizleri yaşam sürecini sağlıklı ve ağrısız geçirmenize yardımcı olacaktır.
2-Esneme hareketleri
Germe hareketleri esnekliğinizi korumaya yardımcı olurken aynı zamanda günlük yapacağınız işlerinizi daha kolay yapmanıza yardımcı olacaktır. Kas kramplarını, eklem ağrılarını, ortadan kaldırarak günlük yaşantınızın sorunsuz ve sağlıklı geçirmeye daha aktif bir yaşam sürdürmeye yardımcı olacaktır.
Uzman kontrolünde yapacağınız germe ve esneme hareketleri önce ısınma hareketleri ile birlikte yavaş başlamalı ki sorunsuz bir egzersiz olmalı.
Kolayca yapabileceğiniz sırt üstü yatarak omuzları zemine yaslayıp bacak ve kol hareketleri yaparak esnekliğinizi artırabilirsiniz.
3-Denge egzersizleri
Dengeyi her yaşta sağlayabilmek çok önemli, ileriki yaşlarda düşme risklerini ortadan kaldırmış olacaktır.
Dengeyi sağlayacak iç kulak, bacak kasları ve eklemlerdir, özellikle denge egzersizleri ile birlikte düşme yaşıyor veya düşmekten korkuyorsanız egzersizleri öncelikle bir uzman yardımıyla yapabilirsiniz.
Denge hareketlerini önce bir duvara yaslanarak tek ayağınızı kaldırarak sonra ayak değiştirerek dengede durmaya çalışın, daha sonra yaslanmadan yapmaya çalışın.
Eklem esnekliğini artırarak, bacak kaslarınızı güçlendirerek odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
4-Aerobik egzersizleri
Solunum ve kalp atışı hızınızı artırarak bedensel işlevi artıracaktır, kalbinizi ve akciğerlerinizi güçlendirerek dayanıklılığını artırmaya yardımcı olacaktır.
Aerobik egzersizleri kan damarlarını rahatlatmaya, kan basıncını düşürmeye ve vücut yağını yakmaya yardımcı olacaktır. Kolesterol seviyesini düzenleyerek ruh halinizi düzeltir, depresyon, düşme, kanser ve inme gibi riskleri azaltmaya yardımcı olacaktır.
Yürüyüş hareketleri ile başlayarak bir uzmandan yardım alarak aerobik egzersizleri öğrenerek evinizde veya bir salonda uygulayabilirsiniz.
Unutmayın egzersiz sağlığın anahtarıdır.