Gebelik görünüşte bitmeyen bir açlığın ve tuhaf isteklerin olduğu zamanlardır. Abur cuburlar, dondurma, mevsiminde çıkmayan meyveler ve karbonhidratlar bu dokuz aylık süreye denk gelir.
Vücudun normal gereksinimleri ve bebeğin sağlıklı gelişimini şekillendirmeye yardımcı olunduğu dönemler çok daha önem arz etmektedir.
Öncelikle sağlıklı gıdalar tüketilmeli, balık, havuç, portakal, ıspanak, tavuk, meyve gibi belirli besin türlerine odaklı, dengeli beslenme özellikle bebeğin gelişimi için sağlıklı beslenmeye odaklanılmalı.
Hamileyken demir, magnezyum, A vitamini, folik asit, potasyum, protein, bakır, iyot, kalsiyum ve omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler temel ihtiyaçların sadece bir kısmını oluşturmaktadır.
Gebelikte yenilmesi gereken önemli gıdalar:
1-Yumurta
Yumurta kalorisi düşük protein oranı yüksek, omega-3 yağ asitleri açısından zengin, özellikle DHA için yararlıdır, bebeğin beyin gelişimi ve sağlıklı gözlerinin oluşumuna yardımcı olmakta, beyazı tercih edilmeli.
2-Süt ürünleri
Kalsiyum gebelikte önemli unsurlardan biri, sütten peynirlere kadar her şeyde bulunur, kalsiyum, D vitamini, A vitamini ve protein yenidoğan gelişimi için önemlidir.
3-Meyveler
Özellikle folik asit bebekte uygun sinir tüplerinin gelişimini sağlar, diğer B vitamini ise sabah bulantılarını önler ve yenidoğan doku gelişimini iyileştirmeye yardımcı olur.
C vitamini sağlıklı bağışıklık sistemini geliştirmeye yarar, özellikle avokado sağlıklı yağlar açısından zengin ve tok hissetmenizi sağlar.
4-Deniz tuzu
Dolaşımı artırmak, kan basıncını düşürmek ve fetal gelişim için önemli olan iyot vardır, hormon dengeleyici görevi üstlenir.
5-Balık
Bazı balıklar civa içerdiği için tehlikeli, hangi balığı ne zaman ve ne kadar yemeniz gerektiğine doktorunuz kara vermeli, zira içinde sağlıksız bileşikler olabilir.
Somon, uskumru, sardalya gibi balıklar omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklardır.
6-Havuç
A vitamini gebelik beslenmesinin önemli parçalarından biridir, bebeğin cilt, göz, kemik ve diş oluşumunda önemli etkendir. C, A, B vitamini bulunur, lifli olması bağırsakların düzenli çalışmasına ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
7-Yoğurt
Folik asit ve D vitamini dahil eşsiz özelliklere sahip bağırsak mikroflorası için önemli probiyotikleri içermekte ve besin maddelerinin emilimini sağlamakta, sizin ve bebeğinizin etkin olacak sağlığını korumaktadır.
8-Mango
A, C vitamini, potasyum kaynağı fetal gelişimini hızlandırarak gebelik döneminde kan basıncını düzenleyerek bağışıklık sistemin, güçlendirir ve stresi azaltır.
9-Yulaf ezmesi
Kramp, mide bulantısı ve sindirim sorunlarını azaltır, bakır, demir ve lif oranları yüksek bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
10-Fındık, fıstık, ceviz ve badem
Mineal seviyelerin korunmasında kuru yemişlerin önemli rolü vardır, magnezyum, demir, bakır, selenyum, çinko ve omega-3 yağ asitleri bulunmakta, bebeğin beyin gelişimine yardımcı olmaktadır.
11-Ispanak
Kalsiyum, C, A, demir ve folik asit gibi vitaminler bebeğinizi kronik hastalıklardan koruyan antioksidanlar ile doludur.
12-Mercimek
Lif, demir, folat ile kompleks karbonhidratlar içerir, sindirim süresince besinlerin emilimine yardımcı olur.
13-Patlamış mısır
Bebeğin hücre zarlarının gelişimini ve gücünü koruyabilen önemli miktarda lif, E vitamini, selenyum ve antioksidanlar içerir.
14-Tavuk
Cenin gelişimi için gerekli protein miktarı fazladır, yağsız ve doğal tavuk tüketmelisiniz.