Hobi
Afrika Menekşesi Çoğaltma Yöntemleri
Afrika menekşesi çoğaltma yöntemlerini uygulayarak hobi koleksiyonu yapabilir, arkadaşlarınıza güzel bir hediye olarak takdim edebilirsiniz. Çiçek yetiştirmeyi ve evinizde bakmayı seviyorsanız Afrika menekşesi yetiştirmek yük olmayacak ve stresten uzaklaştırarak size keyif verecektir.
Afrika menekşesi çok sevilen çiçek türlerinden biri olarak bir çok renk çeşitleri bulunurken, bazı türetme yöntemlerini kullanarak sizde çeşit çoğaltabilirsiniz. Çoğaltma yöntemleri yaparken yaprak seçimi çok önemlidir. Sağlıklı ve olgun yaprakları seçmek gerekir, alttan üçüncü sıradan bir yaprak seçimi yapmanız izleyeceğiniz yol ve yöntemlerde daha fazla verim alacaksınız.
Çok yaşlı yapraklar, daha erken çürür, verim almak zorlaşır, yalnızca sağlıklı ve kuvvetli yapraklardan daha iyi verim alabilirsiniz.
Afrika menekşeleri içi iyi havalandırılmış, iyi drene edilmiş organik madde ile yüklü toprakları tercih etmelisiniz, menekşeler için bu karışımın yapıldığı hazır topraklar satılmakta bunlardan alarak çiçek yetiştirebilirsiniz.
Afrika menekşesi yetiştirirken en iyi sonuç almak için yapılması gerekenler:
1.Kural, sağlıklı, yeşil, uzun saplı ve olgun bir yaprak seçmeniz gerekir.
2.Kural, sabırlı olmaktır, sağlıklı bir yaprak kökleri yetiştirmek için 2 ay gerekebilir. Eğer yaprak yaşlıysa bu süreç daha da uzun olabilir.
3.Kural, kendi kendinize araştırma ve deneyler yaparak kendinize göre yetiştirme formülleri bulmanız, zira her üreticinin kendine göre özel yetiştirme sırları vardır.
4.Kural, yapraktan kök ve yavru menekşeler yetiştirebilirsiniz.
Afrika menekşesini çoğaltma yolları
1.Çoğaltma, öncelikle sağlıklı bir yaprak alın, temiz ve keskin bir bıçak ile yukarıdan aşağıya yaprağı hafif yatay kesin. Bu arada bitkinin diğer bölümlerine zarar vermeden işlemi bitirin. Bir şişeye oda sıcaklığında steril suyla doldurun, şişenin ağzı biraz dar olmalı böylelikle yaprağın geri kalan kısmı suyun içinde bulunurken yaprak kısmı üst tarafta kalmalı.
2-4 Hafta sonra kökler çıkmaya başlar, biraz daha sabırlı olun yaprakları da çıksın, sonra nemli menekşe toprağına derin olmamak kaydıyla dikim işlemini yapın. Hasarsız ve sağlıklı yaprakları seçin, ideal olanı da budur. Eski yapraklar yavaş büyür ve ya çabuk çürüme yapar.
2.Çoğaltma, kestiğiniz uygun yaprağı doğrudan nemli toprağa dikin, yaprağın gövdesi kısa olsun ve yaprağın yarısına kadar toprağa gömün. Üzerine bir poşet geçirin ve nemli kalmasına ve sera etkisi yaratmasını sağlayacaktır. 2-4 hafta içinde köklenip minik yaprakları çıkmaya başlayacaktır. 4 hafta sonunda poşeti çıkartın yeni yaprak kümeleri çıkmaya başlayacak ve sonunda çiçekleri açacaktır.
3.Çoğaltma, çok yaşlı ve yırtık yıpranmış olmayan uzun saplı bir yaprak seçin, çelik şeklinde kesin. Diğer tarafta renkli bir cam kavonoz içine temiz su koyun. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve sıkıca bağlayın veya lastik geçirin. Renkli cam kavanoz çiçek köklerinin daha kısa sürede çıkmasını sağlayacaktır. Folyonun üzerine yaprak girecek şekilde delin ve yaprağı suya yerleştirin. Plastik çay kaşıkları ile yaprağın dik durması için destek yapabilirsiniz. Kökün yeterince büyüdüğünü anlamak için suyun azalıp azalmadığını kontrol edin. Birkaç hafta içinde gövdeden kök yetiştiğini göreceksiniz, bu süreç 3-4 hafta sürecektir.
4.Çoğaltma, olgun bir yaprağı kesin, cam bir kabın içerisine temiz su koyun, yaprakların sırt tarafı suyun içine gelecek şekilde yerleştirin, üzerine alüminyum folyo veya streç film ile sıkıca kapatın ve hava almasın, 3-4 hafta sonra gövdeden kök ve minik yapraklar çıkmaya başlayacaktır. Belirli bir büyüklüğe geldiğinde küçük saksılara dikebilirsiniz.
5.Çoğaltma, tohumdan da yetiştirilen Afrika menekşeleri için sabır gerekir, menekşelerin tohumları toplanır ve bir zarfın içinde kurutulur, sera etkisi yaratılan bir kabın içine tohumlar ekilir ve toprak nemlendirildikten sonra üzeri streç film ile kapatılıp büyümesi beklenir, bu süreç 3-4 ay sürebilir. Tohumdan ancak bir kaç çeşidi yetiştirilmekte, çoğunlukla daha kolay olduğu için yapraktan yetiştirilme tercih edilmektedir.