Anne ve Çocuk
Anne Adayları İçin Gebelik Takvimi
1-Hafta
Döllenme, 30 saat sonra ilk hücre bölünmesi olur. Döllenen hücre kitlesi rahme gelir ve yerleşir.
2-Hafta
Embriyon hücreleri yüzlerce ve yassı şekildedir. Bunların bir bölümü embriyonu, yumurtalık zarını, göbek kordonu, plesanta ve amniyon kesesini oluşturmaktadır.
3-Hafta
Embriyon 0.25 cm boyunda ve yuvarlaktır. Adet zamanı geçmiştir, annede sabah rahatsızlıkları belirmeye başlamıştır.
4-Hafta
Kalp atışları başlar ancak kalbi oluşmamıştır. Kol ve bacakları tomurcuk şeklinde, dil gelişir ve anne durumunu öğrenir.
5-Hafta
Kalp atışları sıklaşır, kollar eller ve omuz belirginleşir, parmaklar basit halde, burun üst çene ve mide belirmeye başlar.
6-Hafta
Beş el parmakları görünür, ayak parmakları tomurcuk şeklinde, kıkırdak oluşmaya başlar, sindirim, üreme,solunum organları, beyin ve sinirler gelişmeye başlar.
7-Hafta
Mide, karaciğer, böbrekler, çalışmaya başlar, dişler tomurcuk şeklinde bebek 2.5 cm olmuştur.
8-Hafta
Baş bedenden oldukça büyüktür, rahim büyümüş ve derinleşmiştir.
9-Hafta
Artık embriyon fetüs olarak adlandırılır. Basit refleks hareketleri belirir, anne karnı belirginleşir, göz kapakları bu hafta açılır.
10-Hafta
Gebeliğin dörtte biri tamamlanmıştır, anne de kilo alımı başlar, göğüsler büyür.
11-14-Hafta
Bir çok refleks gelişir, idrar boşaltımı başlar, ses telleri gelişir, uzunluğu 7 cm ve kilosu 21 gram olmuştur.
15-18- Hafta
Saçlar kirpik ve kaşlar çıkmaya başlar, kalp atışları duyulacak kadar kuvvetlenmiştir. Tırnakları sertleşir ve tekme atmalarını anne hisseder.
19-20-Hafta
Tutma refleksleri kuvvetlenir, göz kapakları açılır, kollarında ve sırtında tüyler çıkmaya başlar. Boy 30 cm ve ağırlığı 600 gram olmuştur.
23-26- Hafta
Parmak emme alışkanlığı başlar, fetüs ağırlığı 1200 gramdır.
27-30- Hafta
Fetüs doğduğunda yaşama şansı artar, genel olarak baş aşağı duruma geçmiştir. 40 cm uzunluğunda ve 1750 gram ağırlığındadır.
31-34-Hafta
Doğan bebeklerin çoğu yaşamaktadır, cildi yumuşaktır.
35-38-Hafta
Annenin kilo alımı çok artmıştır, bebek 50 cm olmuştur, kilosu 3200 gram olmuştur. Doğan bebeğin yaşama şansı çok yüksektir.
Bebeğin gelişim sürecini anlamak için amniyosentez ile alınan amniyon sıvısı incelenir, bir takım hastalıkların süreci olup olmadığı belirlenmiş olur. Anne karnında bebek bir takım keseler ile sarılmış ve korunmuştur, anne ile bebek arasında kan alış verişini sağlayan plasenta bulunur, plasenta aynı zamanda bir takım hormonlar salgılayarak gebeliğin gidişini düzenler.