Bademcik iltihabının diğer adı tonsillit, boğazın her iki yanında bulunan önemli organlardan olan bademcik, vücuda giren mikropları tutarak, onlarla savaşmaya yarayan hücreleri üretirler.
Vücuda giren mikropların çoğalması ve tonsillerin bunları yok edemez hale gelmesi sonucu önce kızarması sonra iltihaplanması bademcik iltihabını oluşturmaktadır.
Özellikle ilkbahara girerken geçiş döneminde solunum yoluyla akut tonsilite neden olan mikroplar, tükürük, burun, boğaz sıvıları ile birlikte insandan insana geçiş yapabilmektedir.
Genel olarak antibiyotiklerle tedavi edilen bademcik iltihapları, bitkisel ilaçlar kullanarak tedavi yoluna gidilerek hastalık belirtilerini iyileştirmeyi hızlandırmaktadır.
Bademcik iltihabı belirtileri:
-Bademciklerde şişme, kızarma ve beyazlaması
-Boğaz ağrısı
-İştahsızlık
-Ağız kokusu
-Mide bulantısı
-Baş ağrısı
-Burun tıkanıklığı ve nefes alma güçlüğü
-Halsizlik, kırgınlık
-Ağrı, eklem ve kas ağrıları
-Yutkunma zorluğu
-Yüksek ateş
-Lenf bezlerinde şişme
-Ses değişikliği
-Kusma
-Üşüme ve titreme
Bademcik iltihaplanmasında bitkisel tedavi yöntemleri:
1-Ekinezya
Ekinezya kanı arındırarak lenfatik sistemi hedef alan bağışıklık sistemini geliştirir. Bademciklerde şişme ve ağrıların azalmasına yardımcı olurken, patojenleri etkileyen beyaz kan hücrelerini uyarabilir.
Bir uzmana danışarak ekinezya bitkisini nasıl kullanmanız gerektiği bilgisini alabilirsiniz.
2-Karaağaç kabuğu
Karaağaç tahriş olmuş boğaz zarlarını koruyan ve yatıştıran mukus için ince bir film oluşturur, pastil şeklinde bulunan karaağaç kabuğu ılık su ile bal karıştırılarak hastalık sırasında tüketebilirsiniz.
3-Sarımsak
Binlerce yıldır kullanılan sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır, yüksek düzeyde antioksidan, antibakteriyel ve antiviral özellikleri ile soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihaplanması için etkili bir tedavi yöntemidir.
İki diş sarımsağı 5 dakika kaynatın ve ılıtın içine bal ekleyin gün boyunca için.
4-Biber, bal ve limon
Bal, limon ve toz biber karışımı en bilinen bademcik iltihabının ağrısının iltihaplanmayı azaltır. Bal, limon suyu kara biber veya kırmızı pul biber ılık suyun içine karıştırarak gün boyu tüketebilirsiniz.
Kırmızı biber bademcik şişmesini azaltır ve antiseptik etkisi görevi görür, bademcik ve bal boğaz bademcikler üzerinde yatıştırıcı etkisi ile yanma hissini de hafifletmektedir.
5-Tuzlu su ve bitkisel çaylar
Bademcik iltihabını hafifletmek için sıcak tuzlu suyla günde bir kaç kez gargara yapın.
Boğazı rahatlatmak için tavuk suyuna baharatlı çorbalar, sıcak bitkisel ilaçlar tüketerek sinüs ve göğüs tıkanıklığının hafifletilmesine yardımcı olur. Doğal ilaçlar ve otlar iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.
6-Meyan kökü
Meyan kökü boğaz ağrısında ve iltihabında su ile karıştırıldığında gargara çözeltisi olarak kullanılmakta, boğazı rahatlattığı ve öksürüğü azalttığı bilinmektedir.
7-Marshmallow kökü
Bitkinin içinde karaağaç gibi mukus benzeri bir madde içerdiğinden boğaz ağrısında kullanılmaktadır, kaynar su ile birlikte çay yaparak tüketebilirsiniz, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olacaktır.
8-Nane
Nane yüzyıllardır boğaz ağrısı ve gribal enfeksiyonlarda kullanılmaktadır, nane yağı boğaz spreyi olarak kullanılırken mukusu rahatlatarak sakinleştirici, boğaz ağrısını ve öksürüğü hafifletmektedir. Anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve antiviral özellikleri içermektedir.