Anne ve Çocuk

Bebeğinizi Emzirirken Dikkat!

Yayınlanma tarihi

Bilindiği gibi anne sütü bebekler için en besleyici ve en önemli besin kaynağıdır, ilk altı ay boyunca bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Uzmanlara göre anne sütü ile beslenen bebeklerde beyin gelişimi daha iyi olmakla beraber enfeksiyon hastalıkları, alerjik hastalıklar,ishal ve solunum yolu hastalıkları diğer bebeklere göre daha az sıklıkta görülmektedir. Ayrıca bu bebeklerin ileriki yaşlarda kanser  ve multipl skleroz gibi hastalıklara yakalanma riski daha azdır.

Anne sütü her bebek için çok önemli ve özeldir,anne sütü bebeğin her dönemine uygun farklı bir yapıya sahiptir. Halk arasında Ağız sütü olarakta bilinen “kolostrum” doğumdan hemen sonra anne göğsünden gelen bebek için antikorlar, vitamin ve mineraller yönünden zengin ve besleyici özellikleri yüksek bir besindir. Anne sütü uygun koşullarda bebeğin gereksinim duyduğu anı beklemektedir, ısıtma, soğutma, biberon  ve dezenfekte gerektirmez, bozulmaz, mikrop üretmez ve hastalık kaynağı olmaz.

Emziren annelerde kansızlık, osteoporoz, meme kanseri ve yumurtalık kanseri gibi hastalıklara yakalanma riski daha azdır.

Başarılı Bir Emzirme İçin

Bebeğinizi emziriken her şeyden önce doğru pozisyon ve kucaklama çok önemlidir. Normal koşullarda anne rahat bir pozisyonda ve sırtı dik olarak oturmalıdır. Bebeğin yüzü ve gövdesi aynı doğrultuda ve yüzü anneye dönük, başı gövdesinden daha yüksekte olacak şekilde kucaklanmalıdır. Anne emzirdiği göğsü tarafındaki kolunu dirsekten bükerek dirsek kıvrımına bebeğin başını yerleştirmeli, bebeğin başına bastırmamalı gerekirse kolunu yastık yardımıyla desteklemelidir.

Anne bebeğini uygun pozisyona getirdikten sonra bebeğin alt dudağı göğüs ucunun altına gelecek şekilde aşağıdan yukarıya doğru göğüse yaklaştırılmalı,diğer elin dört parmağıyla göğsünü alttan desteklerken baş parmağı ile üstten göğsünü yönlendirmelidir. Bebek ağzını genişçe açtığında göğüs ucu ve çevresindeki kahverengi bölüm  ile birlikte bebeğin ağzına verilmeli, bebeğin çenesi göğüse dayanmalı ve üstteki baş parmak ile bebeğin burnunun tıkanması önlenmelidir. İlk zamanlarda emzirmede biraz zorlanılsada istikrarlı olup devam edildiğinde zamanla kolaylaşan bu süreç anne ve bebek arasındaki bağın dahada güçlenmesini ve daha keyifli vakit geçirilmesini sağlayacaktır.

 

Emzirirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Emzirmeden önce göğüs ucunun karbonatlı su ve çeşitli kremlerle temizlenmesi bebeğin göğüs ucunu kavramasında çeşitli zorluklara ve meme başı çatlaklarına yol açabilir, en iyi bakım ve temizlik anne sütüyle olur. Emzirmek için silikon başlık kullanılması bebeğin göğüsü doğru kavramasını engeller. Aşırı gürültülü, kalabalık ve sıcak ortamlar, dar giysiler bebeğin emmesini olumsuz etkileyebilir. Bebeğin ellerine eldiven geçirilmesi parmaklarını emmesini engelleyerek bebeğin huzursuz olmasına sebep olabilir. Bebeğin doymadığı korkusuyla biberon ile ek besin ve şekerli bitki çayları verilmesi bebekte emmeye isteksizlik yaratabilir.

 

Sütü Arttıran Ve Azaltan Faktörler

Annenin ruhsal durumu, stres ve yorgunluk halleri ve emzirme isteksizliği  sütün miktarını azaltabilir. Süt yapımını belirleyen faktörlerden en önemlisi bebeğin sık emmesi ve göğüsleri boşaltmasıdır. Göğüsün büyük veya küçük olması yada göğüs uçlarının düz veya içe çökük olması bebek doğru teknikle emzirilirse süt yapımında önemli değildir. Aşırı şekerli yiyecek ve içecekler zannedildiği gibi sütü arttırmaz, aşırı sıvı tüketilmesi de bazen sakıncalı olabilir. Anne dengeli beslenmeli sebze ve meyveleri bolca tüketmeli, yeterince süt ve süt ürünü tüketerek demir ve protein içeren besinleri dengeli bir şekilde almalıdır.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar