Sağlık
Bilişsel Sağlığınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Bilişsel sağlık, beynin düşünme, öğrenme, bilgi işleme, bilgi depolama. hatırlama ve sorun çözme yeteneği beyin sağlığının bileşenleridir.
-Motor fonksiyonu, hareketleri ne kadar iyi yaptığınızdan ve kontrol ettiğinizden sorumlu.
-Duygusal işlev, duygularınızı ne kadar iyi yorumladığınıza ve verdiğiniz cevaplara, ağrı, basınç, dokunma ve duyu hislerinizi ne kadar iyi hissettiğiniz ve verdiğiniz tepkilerden sorumlu.
Bilişsellik üst düzey bilgi depolama ve sorun çözme yeteneği olarak bunu devamlı sürdürebilme ve yapabileceğiniz şeyler üzerine odaklanma sizin bilişsel sağlığınızın göstergesidir.
Bilişsel fonksiyonların her hangi birinde oluşan bozukluk, demans gibi bir çok hastalıkların da habercisi olmaktadır.
Bilişsel sağlığı korumanın yolları:
1-Sağlığınıza dikkat ederek
Fiziksel sağlığınıza dikkat etmek bilişsel sağlığınıza yardımcı olur, diyabet, yüksek tansiyon ve kolsterol gibi kronik hastalıkları kontrol altına alarak, beyin hasarları risklerini azaltın, uykunuzu yeterli alın, sigara ve alkol tüketimini bırakarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
2-Sağlıklı beslenmek
Sağlıklı beslenmek, kalp hastalığı veya diyabet gibi kronik hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olur. Az yağlı, sağlıklı yağlar kullanmak, tam tahıllı ve kepekli tahıllar kullanarak, meyve ve sebze , yağsız süt, şekeri ve tuzu sınırlayarak ve bol su içerek bilişsel sağlığınızı korumaya yardımcı olabilirsiniz.
3-Fiziksel aktiflik
Fiziksel olarak düzenli egzersiz yapmak, gücünü korumak ve geliştirmek, daha fazla enerjiye sahip olmak, ruh halinizin düzgün olması, stresli yaşamdan uzaklaşmak gibi etkinlikler bellek ve öğrenme gibi, beyin yapısının boyutunu arttırdığı kanıtlanmıştır.
Yürüyüş, aerobik gibi egzersizlerin bilişsel sağlık için daha faydalı olduğu düşünülmektedir.
4-Aklınızı etkinleştirin
Gönüllü faaliyetlerde bulunun veya bir hobi edinerek yeni becerilerin öğrenilmesi düşünme yeteneğinizi artıracaktır.
Sosyalleşmekte bir tür bilişsel hafızayı geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Kitap ve dergi okuyarak, oyun oynamak, briç, bezik ve tavla gibi oyunlar ciddi ölçüde bilişsel bozuklukları veya alzheimer hastalıklarını önlediği kanıtlanmıştır.
5-Sosyal olun
Kendinizi asosyal olmaktan koruyun, kopuk yaşamayın, çevrenizle ilgili olmanız, arkadaşlarınızla zaman geçirmek bağlantı kurmak beyninizi aktif tutabilir, sosyal faaliyetlere katılmak, bazı sağlık sorunları riskini düşürerek refah düzeyini artırmış olur.
Aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte etkinliklere katılın, bu tür sosyal etkinlikler bir çok beyin bozuklukların önüne geçerek bunama riskinden korumuş olur.