Ceviz meyvesi insan kafatası içindeki beyne benzemesi nedeniyle dış kabuğu öğütülerek beyin yaralanmalarında kullanılmıştır. Cevizin içinde bulunan gümüş ve selenyum insan vücudunda bulunduğu tek yer beyindir. Ceviz enerji kaynağı bir meyve olmakla birlikte içinde düşük liam yüksek miktarda arginin fiber taneler ve polifenoller içermektedir.
Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kalp hastalığı riskini azaltır, kolestrol düzeyini düşürür, nöronlar arasında sinir iletimini sağlar, metabolizmayı çalıştırır, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, bağırsak kurtlarının temizliğinde kullanılır.
Saç diplerini besler ve saç dökülmesini önler. İçinde bulunan doymamış yağlar kolestrol önleyici etkiye sahiptir. Damar sertliğini önlemek için çocukluktan itibaren tüketilmesi alışkanlık haline getirilmelidir.
Ceviz bileşiminde bulunan protein, yağ ve karbonhidratların dışında bir çok vitamin ve minerallerin bulunması dolayısıyla vitamin haplarından daha üstündür.
Cevizin içinde bulunan mineraller:
- Kalsiyum 89.00 mg
- Bakır 1.30 mg
- Demir 2.40 mg
- Magnezyum 2.40 mg
- Manganez 113.00 mg
- Fosfor 348.00 mg
- Potasyum 391.00 mg
- Sodyum 10.00 mg
- Çinko 2.90 mg
Cevizin içinde bulunan vitaminler
- Aksorbik asit 0.88 mg
- Thiamin 0.30 mg
- Riboflavin 0.10 mg
- Niacin 0.82 mg
- Vitamin B6 0.44 mg
- Folacan 56.00 mg
- Vitamin A 146.00 IU
Ayrıca cevizin içinde protein, karbonhidrat total yağ ve selülöz bulunmaktadır. Ceviz yağı yemeklik olarak tüketilebileceği gibi kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Cevizin yeşil yaprakları kan temizleyici, iştah açıcı, kan şekerini düşürücü, kuvvet verici, antiseptik, deri hastalıklarında ve bağırsak kurtlarının temizliğinde kullanılır.