Ciltte oluşan beyaz lekeler genellikle cilt pigmentasyonunda bir azalmaya işaret etmektedir. Lekeler, vücudun herhangi bir yerinde oluşan beyaz lekeler yaygın olan farklı cilt koşullarından oluşmaktadır.
Deride renk değişikliği yaygın cilt sorunlarındandır. Beyaz lekeler, koyu lekeler veya cilt renginde değişiklikler olabiliyor. Cilt pigmentasyonundan oluşan lekeler boyun, omuzlar, sırtın üst kısmı, elin üstünde ve kollarda daha çok belirmektedir.
Beyaz noktalar ağrı ve kaşıntıya neden olabilir, sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan insanlarda daha sık görülür.
Ciltte oluşan beyaz lekelerin nedenleri:
-Vitiligo
Melanosit denilen hücreler tarafından üretilen melanin denilen pigmentte azalma meydana gelmesindenve melanositlerin tahrip edilmesinden kaynaklanır. Kendi hücrelerini yok eden bağışıklık sistemini içerir.
Vitiligo ne önlenebilir ne de kalıcı olarak iyileştirilebilir. Beyaz lekeleri kozmetik ürünleri ile kamufle ederek fiziksel görünümü değiştirebilirsiniz.
-Tinea versicolor
Cildin rengini etkileyen diğer yaygın ve zararsız bir cilt durumlarından biridir.
Malassezia denen maya neden olmaktadır, koşullar mayanın büyümesine neden olur, bu da deride kızıl,kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur. Nemli, sıcak ve yağlı ciltte özellikle kollarda, boyunda, karında ve uyluklarda büyümeye çalışır.
Aşırı terleme, yağlı cilt, yetersiz beslenme, gebelik ve bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanır. Antifungal ilaçlar tedavi etmekte kullanılabilir, selenyum içeren şampuanlar ve deri losyonlar uygulanabilir.
-İdiopatik guttat hipomelanoz
Kadınlarda yaygın olmakla birlikte nedeni belli olmayan beyaz lekelerdir. Genellikle güneşin maruz kaldığı bölgelerde daha sık görülür. 40 yaşından sonra görülmektedir, cilt problemli ailelerde daha sık görülmektedir. Her hangi bir zarar teşkil etmez.
-Pitriasis alba
Bu yaygın deri renkleri çocukları ve ergenleri etkiler, yüzünde pul pul kuru döküntüler ve beyaz lekeler yama şeklinde belirir. Yaz aylarında güneşin çıkması ile birlikte daha sık görünür. Genellikle boyun, omuzlar, kollar ve yüzde görülür. Sebebi bilinmiyor.
-Hipopigmentasyon
Deride renk kaybı olarak bilinir.Melanositlerin tükendiği veya tirozin adı verilen amino asit azaldığında ortaya çıkar. Melanin adı verilen cilt pigmentlerinin üretimini azaltır, bu nedenle ciltteki beyaz lekeler melanin tükenmesinden kaynaklanır.
-Yetersiz beslenme
Cilt üzerindeki beyaz lekelerde çoğunlukla güneş ve yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor. Kalsiyum eksikliği, D vitamni ve E vitamini eksikliği ciltte beyaz lekeleri çıkmasına neden olmaktadır. Cilt izleri zararsız olabilir ancak sağlıklı ve dengeli beslenerek cilt sorunlarının önüne geçmiş olursunuz.