Sağlık

Detoks Genel İlkeleri

Yayınlanma tarihi

Detoks, vücudumuzda biriken toksinlerden kurtulmak, arınmak anlamına gelir. Zayıflama programları ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Detoksa başlamadan önce detoksun genel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemli bir başlangıçtır.

Detoks programının esas mantığı kişiye özel, doğal beslenmedir. Sizden kan tahlilleri listesi, sağlık ve beslenme öyküsü, kilo, daha öncelerde yapmış olduğunuz zayıflama ya da detoksa yönelik programlar istenir ve bu liste incelendikten sonra vücut analizinize göre size uygun bir menü hazırlanır. Doktorun belirlediği duruma göre 1 ya da 2 günlük fasting adı verilen yani 12 ila 15 öğünlük sıvı ve likit formda besin alımına dayanan kısa süreli detoks diyeti uygulanabilir. Bu nedenlerden dolayı, öncelikle medikal bir ekibin kontrolünden geçmeli ve tahlillerinizi incelettirmelisiniz. Vücudunuzun bu programa uygun olup olmadığına yaptırdığınız tahliller sonucunda karar verilir.

 

Vücudunuz Detoksa Hazır Mı?

Detoks yapmaya karar verdiyseniz kesinlikle disiplinli olmalısınız. Ufak yemek kaçamakları, spor yapmama, uygulamaları ertelemek ya da aksatmak gibi bahanelere detoks programı yer vermiyor. Bundan dolayı kendinizi hazır hissediyor ve detoks yapmayı gerçekten istiyor olmalısınız. Bu programda ruhsal arınmanız da son derece önemlidir. İş ve yaşam streslerini arkanızda bırakarak  özel ayrılmış zaman dilimini verimli geçirmek adına doğru zamanı tercih etmek önemlidir. Beden, ruh ve zihin temizliği için öncelikle çevrenizi, işlerinizi ve kafanızı meşgul eden problemleri geride bırakın.

Arınmak için kadın, erkek herkes detoks yapabilir. Fakat emzirme döneminde olan ya da hamile olan kadınlar, çocuklar ve yaşlılar bu programı uygulamamalıdır. Diğer yandan ciddi bir operasyon geçirdiyseniz ya da kronik bir sağlık probleminiz varsa, detoks uygulamayın veya bir doktor kontrolünden geçip, uygunluğu onaylandıktan sonra uygulayın.

Evde Detoks Yapmak

Detoks, farklı seviyelerde ve sürelerde yapılır. Ciddi anlamda medikal takip ve detaylı inceleme gerektirdiği için uzman bir ekibin kontrolü doğrultusunda yapılması oldukça önemlidir. Diğer yandan bazı spor faaliyetleri ve masajlar da gerektiği için bir merkezde uygulanması en ideal olandır. Fakat tam verimli olmasa da evde de detoks uygulanabilir. Evde detoks yapmak istiyorsanız mevsim sebze ve meyvelerinden bol bol tüketmelisiniz. Kullanılması özellikle tavsiye edilen sebzeler; enginar, domates, salatalık, soya filizi, sarımsak, kurutulmuş domates, zencefil, kereviz, maydanozdur. Kullanılması önerilen meyveler ise; kırmızı erik, kayısı, kivi, böğürtlen ve vişnedir. Ara öğünlerinde sebze ve meyve suları, kuru baklagiller, işlenmemiş tam tahıl ürünleri, hayvansal omega 3 kaynağı balık, yoğurt, kefir, süt, organik kuru meyveler ve porsiyon miktarına dikkat etmek şartı ile tuzsuz, kavrulmamış yağlı tohumlar tercih edilebilir.

Detoks uyguladığınız süre boyunca bol bol su içmelisiniz. Vücudunuz susuz kaldığında metabolizma hızınızda yüzde 30 oranında azalma görülür. Bu sebepten dolayı vücudunuzu susuz bırakmadan bolca sıvı tüketimi yapmalısınız.

Özel Detoks Tarifleri

Detoksu uygulamaya kendinizi hazır hissediyorsanız sıkı bir disipline girmeli ve bazı detoks tarifleri için kolları sıvamalısınız. Çünkü detoksun ana ilkelerinden biri de nasıl beslendiğinizdir.

Maydanozlu Domates Çorbası: 2 tane kereviz sapı, 6 büyük boy domates, 1 tane rendelenmiş kabak, 1 yemek kaşığı bulgur, 1 demet maydanoz ve 1 yemek kaşığı önceden haşlanmış olan esmer pirinç ile pişirilir. Üzerine limon sıktıktan sonra pul biber eklenerek tüketilir.

Ispanaklı Brokoli Çorbası: 1 kilo ıspanak, 2 orta boy kabak, 6-7 tane brokoli haşlanır ve suyu ile beraber blenderdan geçirilir. Daha sonra yarım su bardağı diyet süt, 2.5 cm. zencefil rendesi ve 2 yaprak taze kişniş harmanlanarak pişirilir. Sos olarak da ince kıyılmış olan kırmızı biber ve pul biber eklenir.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar