Anne ve Çocuk

Doğurganlığı Etkileyen Risk Faktörleri

Doğurganlığı Etkileyen Risk Faktörleri

Yaşınız gerçekten gebe kalmanızı nasıl etkiliyor, üreme hormonlarınızın nasıl ve nelerden etkilendiğinizi merak ettiniz mi?

Kadınların hamile kalmasının sırları yıllarca araştırılmış ve doğurganlığı etkileyen bir çok sorun olduğu gözlenmiştir.

 

İşte doğurganlığı etkileyen faktörler:

1-Hormonlar

Hormonlar doğurganlığınızı, enerjinizi, kilonuzu, ruh halinizi ve hatta mutluluğunuzu etkilemektedir.

Östrojen ve progesteron hormonları doğurganlık için önemli hormonlardan ikisidir, vücudu gebeliğe hazırlamak, mutlu ve dengeli olmaları sağlanmaktadır.

Östrojen ve progestron hormonlarında dengesizlik olduğunda göğüste şişme, sinirlilik, düşük libido, ruh halinde değişiklikler, uykusuzluk, düzensiz adet döngüsü, gebelikte düşükler, ağrılı adet sancıları ve kısırlık gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Hormonlarınızın hangi düzeyde olduğunu bilmek için kapsamlı bir hormon testi yaptırmanız gerekir.

tumblr_static_3gimnu08h7okk0o8koswks04s

2-Risk faktörü

Yaş, kilo, üreme tarihleri ve gebe kalmaya çalışmak gibi faktörler risk oluşturmaktadır. Doğurganlık konusunda yaş çok önemlidir, 30 yaş iseniz doğurganlığınız ortalama %20 olurken bu risk yaş ilerledikçe artmaktadır.

Kilo önemli doğurganlık risk faktörlerinden bir diğer nedendir, vücuttaki çok fazla yağ östrojen seviyelerine zarar vermektedir. Gebe kalmadan önce uygun tedaviyi almanız önemlidir.

Pregnant woman

3-Tiroid sorunları doğurganlığı etkiler

Yumurtaların sayısı ve kalitesi doğurganlığı etkilemektedir, ovülasyon bozuklukları, düşük riskleri nedeniyle tiroid rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır. Tiroid rahatsızlıkları nasıl görülebilir, yüksek kolesterol, saç dökülmesi, kilo kaybı, yorgunluk, huysuzluk ve depresyon gibi rahatsızlıklar gözlenebilir.

4-Adrenalin

Adrenal bezleri hormonal dengede önemli bir rol oynamaktadır. Adrenal bezlerin başlıca görevlerinden biri yoğun duygu, fiziksel yaralanma, sağlıksız gıdalar, kimyasallara mauz kalma çevresel faktörler gibi stres faktörlerini serbest bırakmaktadır.

Kronik stres vücudumuzu etki altına alarak doğurganlık hormonlarını etkilemektedir.

shutterstock_190404869-e1458486408817

5-Besin değeri yüksek gıdalar

Besinler doğurganlığı etkilemektedir, yüksek kalitede olan besinler toksin içermeyen besinlerdir.

Toksin içermeyen besinler kimyasallar içermeyen doğal gıdalardır. Erkeklerde fertilitesini ve hormonal dengesini olumsuz etkilediği gösterilmiştir. Kadınlarda böcek ilaçları ve zira kimyasallar, hormon üretimini, hormon salınımını, depolanmasını, tiroid işlevini ve merkezi sinir sistemini bozarak doğurganlığı önlemektedir. Organik meyve ve sebze tüketmelisiniz.

image-20150501-23887-17p1qd

 

6-Kan şekeri

Doğurganlık diyetinin en önemli etkenlerinden biri kan şekeri seviyesini aynı düzeyde tutmaktır. Rafine edilmiş karbonhidratların tüketimini sınırlandırmak gerekir, şekerli yediğimizde glikoz seviyelerinde iniş çıkışlar yaşanmaktadır, yüksek şeker sıkışması baş ağrısı, tükenmişlik, sinirlilik ve endişeye yol açmaktadır.

Yüksek kaliteli yağlar, protein ve sebze tüketerek kan şekerini aynı seviyede tutmak gerekir.

10-easy-ways-to-lower-your-blood-sugar-level-naturally

7-Yağlar hormonlar için önemlidir

Hormon sisteminizi şekillendirmek ve gebeliğe hazırlık yapmak için bol miktarda kaliteli yağlar tüketmek gerekir. Hamile kaldığınızda bebeğinizin merkezi sinir sisteminin gelişimi ve büyümesi için, ayrıca sizin duygusal sağlığınız için de krıtik önem taşımaktadır.

Yağlarla ilgili diğer önemli husus, tüm üreme hormonlarının, özellikle östrojen, progesteron, testosteron ve kortizolün kolesterolden yapıldığıdır. Üreme hormonlarının her birine dönüşen ana hormondur, üreme hormonlarını üretmek için kolesterole ihtiyaç vardır. Tereyağı, balık, yumurta, hindistancevizi yağı, iyi yağ örneklerindendir.

toxintoxout001

8-Alkol ve kafein doğurganlığı etkileyen faktörlerdendir

Hamile kalmaya çalışırken alkol ve kafeinden uzak durmak gerekir. Hamile kalma sürecini uzatırken, yumurta sağlığını da etkilemektedir, dolayısıyla hamile kalmaya çalışıyorsanız değişiklik yapmakta fayda vardır. Ilık duş temiz havada yürüyüş ve kitap okumak kafeine tercih edin.

teen_smoker-56b36b5a5f9b58def9c99b5a

9-Besin takviyeleri

Beslenme yetersizlikleri, yumurtalık sorunları, hormonal dengesizlikler, yumurta kalitesinin düşüklüğü, düşük sperm sayısı beslenme kalitesi ile bağlantılıdır.

D vitamini, folat, balık yağı, CoQ10 ve diğer vitaminler özellikle doğurganlık sağlığını etkileyen vitaminlerdir.

Omega-3 yağ asitleri sağlıklı yumurta, sperm sağlığı bebeğinizin sinir sistemi, beyin, göz ve kalbin düzgün oluşumunu desteklemektedir. Folat bebeğin cenin olduğu zaman ihtiyaç duyduğu besin maddesidir, bu besin maddesinin eksikliği ciddi doğum kusurlarına yol açabilmektedir.

CoQ10 DNA korunmasında özellikle 40 yaş üstü iseniz, yumurta ve sperm sağlığı için kullanılması gereken vitaminlerdir.

herbal-supplements-laced-665x385

10-Stres

Stres altında bulunan vücut kortizol hormonu üreterek tepki verir. Kortizol adrenal bezlerde üretilir ve strese karşı salgılanır. Stres adet düzensizliklerine, yumurtlama sorularına, kilo alımına ve uyku düzenine yol açtığı için doğurganlığı da etkilemektedir.

Vücudunuzun düzelmesini, iyileşmesini sağlamak, düzenli uymak, hormon dengesini korumak ve doğurganlığı artırmak için stresten uzak durmalısınız.

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz yapmak sizin sağlıklı doğurganlığınızı olumlu yönde etkileyen faktörlerdir.

b9cc8a7e302758e5bd54f145377b6de1

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı