Dut meyvesinin sağlık yararları,yapılan araştırmalara göre dut meyvesinin çekirdeklerinden elde edilen yağın omega 6 asidi, antioksidan ve özellikle E vitamini açısından zengin içerikte olduğu belirlenmiştir.
Dut meyvesinin içinde karbonhidrat glikoz, früktoz gibi şekerler, protein, yağ asitleri, serbest asitler, yüksek oranda lif, kalsiyum, fosfor, demir,B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitamini vardır.
Dut meyvesini hangi hastalıklara iyi gelir
-Dut meyvesi idrar söktürücü olarak etkisi vardır.
-Her gün düzenli tüketildiğinde kabızlığa iyi gelir, aç karnına yenildiğinde daha çok etkisi vardır.
-Egzama tedavisinde, dut kaynatılıp soğutularak egzamalı bölgelere sürülür ve yıkanmaz. 2 günde bir uygulanırsa hızlı etkisi olur.
-Mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir, dut şurubu sulandırılarak kullanılabilir.
-Diş ağrılarına, dut yaprakları kaynatılarak soğutulur ve ağız gargarası yapılır, diş ağrısını geçirir.
-Ağız yaraları ve boğaz ağrılarını iyileştirme özelliği vardır. Kara dut şurubu sulandırılarak her gün bir kaç kez ağız gargarası yapılır.
-Ateş düşürücü, kara dut yaprakları 1 litre suda kaynatılarak günde 3 bardak içilir.
Dut yaprakları kan basıncını düşürerek kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Kandaki yağ oranını düşürerek diyabetli hastalarda çok rahat kullanılabilir. Terlemeyi artırıcı özellikte, taze yaprakları derideki yaralara tampon yapılarak iyileştirici özelliği vardır.
Anadolu’da yüzyıllardır yetişen dut meyvesi her zaman ilaç olarak kullanılmıştır. Böbrek hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda, kansızlık stres, uyku bozukluklarında, iştah açıcı ve yorgunluk gibi bir çok hastalıklarda kullanılmaktadır.
Şeker hastalığı, bronşit, astım, akciğer iltihabı, ödem, zatürre, hiper tansiyonda, romatizmal hastalıklarda ve tenya düşürücü olarak kullanılır.