Anne ve Çocuk
Emzirme Sırasında Yenilecek Gıdalar Nelerdir?
Farklı gıdalar anne sütünün tadını değiştirecektir. Protein açısından zengin gıdalar yemek gerekir. Kepekli tahıllar, meyve, sebze, yumurta, süt, fasulye, mercimek gibi gıdalarla beslenin ki bebeğiniz yeterli vitaminleri alabilsin. Emzirme esnasında suyu bol tüketin, eğer idrarınız koyu geliyorsa yeterli su içmediğinizin kanıtıdır.
Meyve suları içerken dikkatli olun, Çünkü içinde fazla şeker olduğu için kolayca kilo almanıza neden olabilir. Kafeinli içecekleri azaltın ya da hiç kullanmayabilirsiniz. Aldığınız kafein sütünüze geçerek bebeğinizin uykusunu değiştirebilir.
Eğer vejeteryan beslenme yoluna giderseniz şunlara dikkat etmelisiniz.
- Demir, protein ve kalsiyum açısından zengin yiyecekler seçin. Mercimek demir kaynağı açısından zengin, tahıllar, koyu yapraklı sebzeler yiyin. C vitamini açısından zengin yiyecekler tüketin ki vücut demiri emmesine yardımcı olsun. Et yerine baklagiller, tam tahıllı, yumurta ve süt tüketin.
- Ek vitamin takviyeleri, Uzman doktorunuz büyük olasılıkla B-12 vitamini takviyesi yapacaktır. Vejeteryan besinlerde sadece hayvansal gıdalardan alındığı için vücut için yeterli değildir, onun için takviye gerekir. B-12 vitamini bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir.
- D vitamini takviyesi, inek sütünde ve bazı tahıllarda var. Sınırlı besinlerde olduğu için yeterli gelmeyebilir, güneş ışığından belli oranda faydalanmak gerekebilir. D vitamini eksikliğinde raşitizm, kemiklerde yumuşama ve zayıflamasına neden olabilir. Bebeğinizin D vitaminine ihtiyacı var, uzmana danışmadan hiç bir vitamini kendi başınıza kullanmayın, bebeğin sağlığını tehlikeye atabilirsiniz.
- Emzirirken balık yemeyin, balıkta bulunan civa bebeğinize geçebilir, ayrıca gaz yapan gıdalar ve kafein kullanmayın.