Sağlık
Fibromiyalji Nedir ve Neden Oluşur?
Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji yaygın ağrıya neden olan bir romatizma hastalığıdır. Bir tür yumuşak doku romatizmasıdır. Kadınlarda erkeklere nazaran 7 kat fazla görülür. Kasları ve kasların kemiklere yapıştığı bölgeleri etkilemektedir.
Sırt ağrısı en önemli belirtilerinden biridir. Ağrı gün içinde, hava şartlarına uyku bozuklukları ve strese bağlı olarak değişebilmektedir. Kasların ağrılı olması sebebiyle vurulan başvurular da muayene normal ve sağlıklı görünüm olsa da ayrıntılı muayenede ortaya çıkmaktadır. Yorgunluk hissi, sabah kalkarken zorlanma, gece uyku bölünmeleri, sırt ağrıları gibi özellikle yağmurlu havalarda artış göstermeleri hastalığı doğrulamaktadır. Baş ağrısı ve migrenin sık görüldüğü fibromiyaljinin bazı hastalarda zihinsel işlevlerde yavaşlama görülmektedir. Hastaların %90’nında yorgunluk görülmekle birlikte mevsimsel olarak da etkilendikleri gözlenmiştir. Çeşitli meslek ve duyuş bozuklukları sırt ağrılarını tetiklemekle birlikte depresyon ve stres de hastalığı artırmaktadır.
Ayrıca uzmanların belirttiğine göre baş ağrısı ve migrenin yanı sıra karın ağrısı, kabızlık, ishal atakları, idrar yakınmaları, ciltte ısıya karşı hassasiyet de görülmektedir.
Fibromiyalji nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte uzmanların araştırmalarına göre uyku bozukluklarından kaynaklanabileceği belirtilmektedir. Birçok faktör olabileceği gibi grip enfeksiyonları başta olmak üzere fiziksel travmalar, serotonin hormonunda bozukluklar, yaygın ağrı, yorgunluk ve uyku bozuklukları olabileceği belirtilmiştir.
Kötü duruş pozisyonları ve yanlış egzersizler bu hastalığı artırabileceği unutulmamalıdır.