Sağlık

Gizli Şeker Hastalığı ve Belirtileri Nelerdir?

Yayınlanma tarihi

Gizli şeker kişinin kan şekerinin normal değerlerde yüksek çıkmasıdır. Gizli şekeriniz olduğunda, beslenmenize  dikkat etmeniz gerekir, zira diyabete dönüşebilmektedir.

Normal beslenmemiz ve yediğimiz gıdalarla tükettiğimiz şeker pankreasın salgıladığı insülin hormonu tarafından hücrelere taşınarak şeker üretiminde kullanılmaktadır.

Hücreler enerji üretirken şeker kullanılırlar, kandaki şeker oranı azalır ve kan şekeri düzeyi korunmuş olur.

İnsülin direnci nedeniyle hasarlanan hücreler yeterince şeker kullanamadığı için, damarlarda şeker birikmeye başlar ve pankreas bu açığı kapatmak için insülin salgılamaya başlar, bu durum gizli şeker olarak ortaya çıkar.

Kilo artışı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği gizli şeker riskini artırmaktadır.

Kan şekeri düşüklüğünün nedenleri kahvaltıda yenilen nişastalı ve şekerli gıdalardır. Kan şekeri düşünce yenilen şekerli gıdalar, insan bedenine 30-60 dakika arasında yetmektedir, sonra tekrar kan şekeri seviyesi tekrar düşer.

Sık sık kan şekeri düşen kişilerde beslenme düzeni 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak belirlenmedir.

Hipoglisemi kilo vermeyi engeller, aynı zamanda stres hormonlarının artmasına ve depresyon belirtilerine neden olr.

İnsülün direnci pankreastan salgılanan insülin hormonunun görevlerini yamakta zorlanmasından kaynaklanmaktadır. Diyabetin en yaygın belirtilerinden ikisi , fazla su içme isteği ve sık sık idrara çıkmadır.

Gizli şeker belirtileri:

Ağız kuruluğu
Cilt yaralarının çabuk iyileşmemei
Cilt kururluğu
Çabuk yorulma
Halsizlik
Ellerde ve ayaklarda uyuşma
Bulanık görme
Uykusuzluk
Unutkanlık
Yeme isteği
Sinirlilik
Baş dönmesi
Kalp çarpıntısı
Bulantı
Soğuk terleme
Alerjiler gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Diyabet tedavisinde beslenme, egzersiz ve ilaç tedavisi aynı anda yürütülmelidir. Kan şekeri normal seviyelerde tutularak ve vücut ağırlığı korunmalıdır.

Kan şekeri kontrolünün sağlanması için sebze, meyve, tam tahıllar, lifli ve posalı besinler tüketmeleri gerekmektedir.  Şeker, fazla şekerli meyveler ve gıdalardan uzak durmalı, beslenme listesi yaparak kurallara uymalı, kan şekerini seviyesinde tutmalı az az ve sık sık yemelidir.

Yapılan araştırmalarda egzersiz yapılması ve çeşitli aktiviteler kan şekerini düşürücü yönde etki yaptığı belirlenmiştir. Yapacağınız egzersiz süresi, zamanı, besinlerinizin ne kadar ve ne ölçüde alınacağına doktorunuz karar vermeli ve size de bu kurallara uyarak sağlıklı ve şekersiz bir hayat sürdürmek kalıyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar