Göz nezlesi, göz kapaklarının içini ve gözün beyaz kısmını örten tabakaya konjonktiva denilir, bu tabakanın iltihaplanmasından dolayı meydana gelen hastalıktır. Rahatsızlık göz kapağının iç kısmında belirir, iç yüzeyde gözün beyaz kısmını örten tabakanın iltihaplanmasıdır, diğer göze geçebilir ve bulaşıcıdır.
Bakterilerden, havada bulunan toz, polenler, duman, kozmetik ürünleri ve enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.
Göz nezlesinin belirtileri:
Kaşıntı
Yanma hissi
Göz kapağının şişmesi
Gözde akıntı olması
Gözlerde ışığa karşı hassasiyet
Gözde solgunluk gibi belirtileri olabilir. Göz nezlesinin çeşitleri vardır, bazı hastalıklardan dolayı oluşabilir veya ilaç kullanımı ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Ayrıca göze kaçan yabancı maddelerin iltihaplanmasından da göz nezlesi oluşabilir.
Göz enfeksiyonlarında alabileceğiniz en önemli önlem her zaman ellerinizi yıkamaktır. Eğer evde göz enfeksiyonu olan birileri varsa yastık kılıflarınızı, çarşaflarınızı ve günlük kıyafetlerin her gün değiştirilmesi ve yıkanması gerekir. Havlular ayrı olmalı zira bakteri ve virüsler her şekilde bulaşabilirler.
Enfeksiyonlara maruz kalacak göz kalemleri, rimel veya göz farı gibi kozmetik ürünleri ile gözler iyileşene kadar makyaj yapılmamalıdır. Enfeksiyon tamamen iyileşene kadar lens kullanmayın.
Doktorunuza görünerek göz nezlesi teşhisi koyulduktan sonra danışarak neler yapmanız gerekli olduğunu danışarak bilgi alın.
Evde göz nezlesi için yapabileceğiniz evsel ilaçlar:
-Keten tohumu
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve serbest radikallere karşı savaşır, keten tohumu iltihaplanmayı azaltır, gözdeki acıyı ve kaşıntıyı azaltır.
Yarım su bardağı suya 1 çay kaşığı keten tohumu katarak kaynatın, temiz bir havluyu içine batırarak gözlerinize uygulayın, belirtiler bitene kadar günde 3 kez tekrarlayın.
-Çay
Çay poşetleri kızarıklığı ve kaşıntıyı alır şişmeyi azaltır. Çay poşetlerini kaynatın ve torbaları soğumaya bırakın, gözlerin üzerine kompres yapın, enfeksiyonların belirtileri kaybolana kadar tekrarlayın.
-Papatya
Yatıştırıcı özelliklere sahiptir, 2 papatya çay torbasını 3 su bardağı suyla kaynatın ve torbaları soğumaya bırakın. Yıkanmış eller ile birlikte göz üzerine yerleştirin, kaynattığınız çayın suyuna temiz bir tülbent batırarak kompres yapabilirsiniz.
-Bal
Antibakteriyel özelliklere sahip gözde bulunan bakterileri öldürür, göz enfeksiyonlarını azaltmaya yardımcı olur.
Bal ve suyu iyice karıştırın temiz bir bezi ballı suya batırarak gözünüzün üzerinde 10 dakika bekletin.
-Yasemin
Göz enfeksiyonlarında yanma, kızarıklık ve tahrişi azaltır. Temiz bir cam kavanoz içine kaynamış su koyun içine yasemin çiçeklerini koyarak kapağı kapatın ve sabaha kadar bekletin. Yaseminli suyu gözlerinize 3 er damla günde 3 defa ve 3 gün süreyle tekrarlayın.