Sağlık

Göz Sağlığını Korumak İçin Hangi Besinleri Tüketmeliyiz

Göz Sağlığını Korumak İçin Hangi Besinleri Tüketmeliyiz

Yapılan araştırmalarda yanlış diyetler, yaşlılık ve sağlıksız beslenme göz sağlığını etkilemekte, aynı zamanda görme kaybına yol açarak çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Göz sağlığını korumada doğru ve kaliteli beslenmenin özellikle antioksidanlı besinlerin tüketmenin, A,C,E, çinko, beta karoten, lutein, omega-3 ve omega-6 gibi vitamin ve minerallerin tüketilmesi göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Günlük multivitamin ve mineral takviyesi almak, beslenme boşluklarını doldurmaya yardımcı olabilir ve göz dejenerasyonu ve katarakt gibi göz hastalıklarından korumaya yardımcı olur.

Göz Sağlığını Korumak İçin Hangi Besinleri Tüketmeliyiz

Özellikle lutein ve zeaksantin gibi bitki pigmentleri göz sağlığı için çok önemli ve risklerin azaltılmasını sağlamaktadır.

Beslenmenizi görme takviyeleri üzerine yaparak dejenaratif hastalıkların gelişimiyle ilişkili inflamasyon ve oksidatif değişikliklerin azaltılmasında önemli rol oynayabilir.

 

Göz sağlığını korumak için hangi besinleri tüketmeliyiz:

1-A Vitamini ve beta-karoten

Göz yaralarının iyileşmesinde, gece görüşü ve bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli vitaminlerden olan A vitamini, beta-karoten doğal yollardan alınması gerekir. Havuç, karaciğer, balık, süt, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur.

A Vitamini ve beta-karoten

2-B Vitamini kompleksi

Tüm B vitaminleri, folik asit, biyotin ve kolin içeren vitaminler dahil kanda oluşan iltihaplanmayı azaltmaya ve retinayı etkileyen vasküler problemler ile ilişkili olan kandaki homosistein düzeylerini önlemeye yardımcı olarak maküler dejenerasyon riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Süt süt ürünleri, kırmızı et, tahıl ve sebzelerde bulunur.

B Vitamini kompleksi

3-C Vitamini

Güçlü antioksidanlar C viaminin de bulunurken katarakt ile ilişkili ve hastalığın azaltılmasına yardımcı olarak aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Limon, acai çileği, kurt üzümü,nar, yeşil sebzeler, sarımsak, keten tohumu, ısırgan otu, beyaz çay, kahverengi pirinç, tere, bakliyat ve rezene güçlü antioksidanlardan bazılarıdır.

C Vitamini

4-D Vitamini

Özellikle soğuk ülkelerde kış aylarının uzun sürmesinden dolayı yeterli D vitamini alınamamakta ve bu tür ülkelerde maküler dejenerasyon riskinin  daha yüksek olduğu gözlenmiştir, onun için yeterli D vitamini almak göz sağlığı için çok önemlidir. Kırmızı et, karaciğer, tahıl, yumurta, süt ve tere yağında bulunur.

D Vitamini

5-E Vitamini

E vitamini ile ilgili yapılan çalışmalarda katarakt hastalığı ile ilişkili olduğu ve bu vitamin ile ilgili besinleri yeterli tüketmek gerekir. Yeşil sebzeler, kivi, havuç, kuruyemişler , bitkisel yağlarda ve balıkta bulunur.

E Vitamini

6-Lutein ve zeaksantin

Karotenoidler ve  pigmentler, yani bitkisel pigmentler maküler dejenerasyonu ve katarakt riskini azaltığı belirtilmektedir. Özellikle bilgisayar önünde zaman geçirenleri bolca tüketmesi gerekir, yaşa bağlı göz hastalıklarının gelişmesinde önleyici rolüyle önemli yer almaktadır. Mısır, yumurta sarısı, brokoli, kivi, ıspanak ve kuru üzümde bulunur.

Lutein ve zeaksantin

7-Fitokimyasal antioksidanlar

Ginko biloba, yaban mersini, böğürtlen, çilek, kiraz gibi besinler gözler dahil olmak üzere vücuttaki oksidatif strese karşı koruma sağlayan fitokimyasallardır.

Fitokimyasal antioksidanlar

8-Omega-3 esansiyel yağ asitleri

Bu vitaminin eksikliğinde kuru göz oluşumu meydana gelmektedir, omega-3 yağ asitleri yeterli tüketildiğinde kuru göz semptomları riski ortadan kalkacaktır.

Omega-3 esansiyel yağ asitleri

9-Biyoflavonoidler

Bir çok meyve ve sebzede bulunan vitaminler vücudun yüksek antioksidan verimliliği için C vitamini emmesine yardımcı olmaktadır.

Biyoflavonoidler

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı