Havayı temizleyen bitkiler, bazı bitki ve çiçekler havada bulunan kimyasalları temizleme işlemine sahiptir. Bazen içerideki hava dışarıda soluduğumuz havadan daha kirli olabilir, evde yapılan boya ve cilalar, mobilya mumu, temizlik maddeleri, böcek öldürücüler, yapıştırıcılar, spreyler, deodorant, parfümler, oda spreyleri, gibi kimyasallar baş ağrısı, boğaz ağrısı, solunum zorluğu, geniz yanması, burun tıkanıklığı, alerjik reaksiyonlar, kaşıntı ve hapşırma gibi reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Yapılan araştırmalarda bazı ev çiçeklerinin havayı temizlemek gibi süper güçlere sahip olduğu yönündedir.
İşte havayı temizleyen bitkilerden bazıları şunlardır.
1-Eğrelti otu
Düşük ışıkta ve nemli yerlerde yaşamayı seven bitkiyi banyoda dekoratif olarak kullanabilirsiniz, aynı zamanda formaldehitin giderilmesini sağlayacaktır.
2-Klorofil comosum
Karbonmonoksit gibi havada bulunan yabancı maddeleri uzaklaştırır, kapalı bir odanın %95’ini temizler.
3-Dypsis lutescens
Havayı içeride nemli tutarak formaldehit gibi zararlı elementleri yok eder, bitki doğrudan güneş ışığı almamalı.
4-Ficus bejamina
Bitkiyi direk güneş ışığından uzakta bulundurun ve her odaya ikişer koyarabilirsiniz, bu mucize bitki hadaki formaldehit, ksilen ve toluenin giderilmesinde etkili olmaktadır.
5-Epipremnum aureum
İyi bir hava temizleyicisi olan sarmaşık iyi bir hava temizleyici bitkilerden biridir, iç mekanlarda asılı bir sepete dikerseniz dallarını her tarafa uzatabilirsiniz, hem görsel hemde temizleyici etkisini bir arada kullanmış olursunuz.
6-Antoryum andraeanum
Ateş dili denilen bu bitki çok etkili hava temizleyicilerden biridir. Kalp şeklinde çiçekleri bulunur ve parlak yaprakları vardır, havada bulunan formaldehit, amonyak, toluen, ve ksilen gibi kimyasalları temizler.
Bitki zehirlidir, çocukları ve evcil hayvanları uzak tutun, bitkiye dokunduğunuzda ellerinizi iyice yıkayın.
7-Draceana frarans
Ejderha ağacı da denilen bitki, formaldehit, trikloretilen ve benzen gibi toksik maddelerden temizlemeye yardımcı olur, çok fazla suya ve ışığa ihtiyacı olmayan bir bitkidir.
8-Sarmaşık
Sarmaşık türleri özellikle kuaför salonları için ideal hava temizleyici bitkilerden bir olarak muhakkak bulundurulması gerekir. Keratin, perma ilaçları, boya, oksidan gibi işlemcilerin havada bıraktıkları toksik maddeleri filtreler ve havayı temizler.
9-Sansevieria trifasciata
Özellikle banyo gibi nemli alanlar için ideal olan bitki, banyoda temizlik ürünlerinin kirlettiği havayı temizler, yatak odalarında geceleri oksijen salınır ve rahat uyumanıza yardımcı olur.
10-Spathiphyllum
Mükemmel bir hava filtrelemeye sahip, odayı nemlendirir, yeşil ve aynı zamanda güzel bir görüntü oluşturur. Küf ve sporları emerek odayı temizler, gölgede ve toprağını nemli bırakın.
11-Krizantem
Evde sıcak olmayan ve gölge alanlara yerleştirin, sık sık sulayın, havayı temizleyen bitkilerden biridir.
12-Dracaena
Ejderha ağacı da denilen bitki, boya, vernik, yapıştırıcıları ve çözücü maddeleri temizler.
Evlerde buluna bazı kimyasallar
Formaldehit
Formaldehit metolün oksidasyonu ile sentezlenen ve laboratuvar uygulamaları için antiseptik, dezenfektan, histolojik fiksatif ve genel amaçlı kimyasal reaktif olarak kullanılan renksiz bir zehirli gazdır .
Formaldehit, dezenfektan olarak kullanılır, sigara dumanında, araba egzozunda, yangın dumanında, reçine ve tekstil üretiminde sıkça kullanılmaktadır.
Trikloretilen
Kimya sanayiinde çözücü olarak kullanılan kimyasal, petrol ve yağ çıkarma, kauçuk, boya, böcek ilaçları, vernik, reçine, katran ve yapıştırıcı sektöründe kullanılmaktadır.
Gözleri ve cildi tahriş edicidir. Kansere neden olabilir. Buharları uyuşukluğa ve baş dönmesine neden olabilir. Tedavisi mümkün olmayan etki olası riski vardır.
Benzen
Suda çözünen, renksiz, kokusu olan parlayıcı bir sıvıdır. Isıya yaklaşık 6500 C ye kadar dirençli kolay buharlaşır, buharı havada daha ağır olduğu içinyer seviyesinde birikir.
İnsan sağlığındaki zararları, uyuşma, bilinç kaybı,solunum felci, bilinç bulanıklığı, mide bulantısı, çabuk yorulma ve baş ağrısı yapar.
Otomobil fabrikasında ve boruların bağlanmasında kullanılır.
Toluen
Benzen maddesinin bir türevidir, hidrokarbondur, erime noktası -98 derecedir, keskin bir kokusu vardır.
Plastik, kauçuk, yapımında, patlayıcı madde yapımında, fırıngazı, boya, petro kimya, boya inceltici ve çözücü olarak kullanılır.
Zaralı etkilere sahip, solunum yoluyla akciğerlere orada emilerek dolaşım sistemine geçerek zarar verir, düşük dozda solunduğunda santral sinir sisteminde baskılama ve bellek azalmasına neden olur, baş dönmesi, yorgunluk, kaslarda zayıflık, karın ağrısı ve koma şeklindedir.