Anne ve Çocuk
Kadınlar İçin Gerekli Olan Vitaminler
Kadınlar günümüzde bilinçli ve sağlıklı beslenme programları uygulamayı tercih ediyorlar. Kadınların sağlık sorunlarının çözebilmek için vitaminleri geniş ölçüde tüketmeleri gerekmektedir. Kadın sağlığı açısından vücut çalışma fonksiyonlarına yardımcı vitamin takviyeleri veya organik bileşikler ile gidermek gerekir.
Kadınlar için önemli olan vitaminler:
1-A vitamini
Antioksidan özellikler içerir, kemikleri, dişleri, yumuşak doku, cilt ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Her yaşta kadının kullanması gerekir zira bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini açısından zengin besinler havuç, kabak, kayısı, domates, brokoli, lahana, kırmızı biber, ıspanak, yumurta, süt ve tahıllar.
2-B2 vitamini
Riboflavin olarak bilinen B2 vitamini sağlıklı büyüme ve metabolizmanın çalışması için gerekli olan vitaminlerdir. Stresi ve yorgunluğu azaltır, karıncalanma ve uyuşma gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
B2 vitamini eksikliğinde boğaz ağrısı, kuru saçlar, kırışıklıklar, kaşıntılı ve alerjik cilt hastalıkları oluşmaktadır.
B2 vitamini açısından zengin besin, peynir, süt, yoğurt, yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, yumurta, tahıllar, kepekli tahıllar, soya fasulyesi, badem ve mantarda bulunmaktadır.
3-B6 vitamini
Bağışıklık sistemi için gerekli olan bir vitamindir. Depresyon, kalp hastalığı ve hafıza kaybını önlemeye yaradımcı olur.Hormonları düzenler, kan şekerini düzenler, kalp sağlığı ve hafıza kaybını azaltmaya yardımcı olur. Gebelikte sabah bulantılarından kurtulmak için B6 vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
B6 vitamini avokado, muz, fasulye, balık, fındık, tahıllar ve kuru meyvelerde bulunur.
4-B7 vitamini
Yağ asitlerinin hücre büyümesi ve sentezi için gereklidir. Saç büyümesini teşvik eder, kırılgan tırnakların güçlenmesine, kemik ilği oluşumuna ve kolesterol düzeylerini korumaya yardımcı olur.
Balık, patates, badem, fındık, yoğurt, peynir, kahverengi pirinç, mercimek, biber, sarı meyveler, yumurta sarısı, süt ve muz da bulunur.
5-B9 vitamini
Doğurganlığı artırır kadınlar için önemlidir. Folik asit olarak bilinir beyin sağlığını, hafıza kaybını, depresyon ve alzheimeri önlemeye yardımcı olur.
Vitamin açısından zengin besinler koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu, kavun, çilek, baklagiller, fasulye, yumurta ve kuşkonmaz da bulunur.
6-B12 vitamini
Hücre bölünmesini ve protein sentezini için önemli bir vitamindir. Kalp hastalığı, hafıza kaybı ve anemi hastalığını önlemeye yardımcı olur. Sağlıklı sinir sistemi ve beyin işleyişi için önemli olan bir vitamindir.
B12 vitamini eksikliğinde sinirlilik depresyon ve kırışıklıklara neden olur.
B12 vitamini için gerekli besin kaynakları peynir, yumurta, balık, et, süt, yoğurt ve güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllardır.
7- C vitamini
Bağışıklık sistemini güçlendirir, doku büyümesini sağlar, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkı sağlar ve doku hasarlarını önler.
C vitamini açısından zengin besinler brokoli, greyfurt, kivi, portakal, limon, biber, çilek, domates, maydanoz gibi besinlerde bulunur.
8- D vitamini
Kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur, Kalsiyum emilimini teşvik eder, yağda çözünen vitamindir. Romatoid artrit ve kanser riskini azaltır, adet öncesi sendromlarını azaltır, gözleri korumaya yardımcı olur, osteporoza yardımcı olur.
D vitamini nelerde bulunur, güneşten, yağlı balıkta, süt, yumurta ve karaciğerde bulunur.
9- E vitamini
Hücre hasarını önler, yaşa bağlı değişiklikleri yavaşlatır, hafıza kaybını önler, bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olur, saç dökülmesini ve cildin genç kalmasını sağlar.
Buğday, fındık, badem, ıspanak, mısır yağı, fıstık ezmesi, ayçiçek yağında bulunur.
10-K vitamini
Kan pıhtılaşmasını korumak ve çeşitli kalp hastalıkları riskini azaltır, kemiklerin güçlenmesini sağlar, enerji sağlar ve bağışıklık sistemini düzenler.
Bütün tahıl ürünleri yeşil yapraklı sebzeler, balık yağı ve soya yağında bulunur.