Anne ve Çocuk
Kadınlarda Çatlaklar Neden Oluşur?
Çatlaklar hayatın çeşitli aşamalarında oluşan böbrek üstü bezleri tarafından üretilen bir hormonun salgılanmasından ya da vücut şekil ve dönemlerinden olabilir. En sık nedenlerinden biride gebelik ve gebelikle ilişkili çatlaklardır. Gebelikte bebeğin hızlı büyümesi ile bu çatlaklar artmaktadır. Kilo alırken derinin gerilmesi ve çatlaması izlere neden olmaktadır. Göğüslerde çatlaklar, karında çatlaklar, bacaklarda ve kalçada oluşan çatlaklardır.
Uzunlamasına oluşan çatlaklar başta net belli olmasa da hafif pembemsi daha sonra mavi çizgiler şeklinde görülmektedir. Daha sonra kalıcı izler oluşabiliyor. Çatlakların oluşumları gebelikte normaldir, daha sonra kendiliğinden yok olmazlar, ancak lazer tedavi ile düzeltilebilirler. Bazı ve ince ve küçük çatlaklar da kozmetik ürünlerle kapatılabilir.
Gebelikte alınan kilolardan normal insanların kilo alışından farklı olabiliyor. Hamilelikte çok sık görülen bu çatlaklar vücutta özellikle karın ve göğüs bölgesinde daha sık görülmektedir. Bazılarında daha çok olan çatlaklar, kimisinde daha az olabilir. Kilo artışına bağlı olarak, beslenme şekillerinde değişiklik yaparak ya da uzman kontrolünde yapılan beslenme düzeni ile cilde gerekli özeni göstererek çatlak sorunlarını biraz olsun hafifletebilirsiniz.
Gebelikte oluşan çatlaklar, derinin elastikiyetine, genetik özelliklere ve kişinin kilo alımına göre değişiklik göstermektedir.
Uzmana danışarak E vitamini yeterli kullanılırsa deride oluşan çatlakları hafifletebilirsiniz. Ancak erken dönemde uygulanacak bazı krem ve aynı zamanda derinin elastikiyetini koruyan bölgesel yağ ve masajlar etki edebilir. Zeytin yağı ve yeşil yapraklı sebzeler tahıllar iyi gelebilir.