Kuru göz sendromu, gözyaşı üretilmesinde azalma olması demektir, zamanla herkesin başına gelebilecek tahriş olaylarından biridir. Yanma, kaşıntı, batma, yapışkan bir akıntı, ışığa duyarlılık gibi sendromları olabilmektedir.
Kuru göz sendromu olan kişilerde, lens kullananlarda, alerjik reaksiyonları, romatizma hastalıkları, diyabet, bilgisayar karşısında fazla kalan kişiler bu hastalığa daha yatkın olmaktadır.
Cilt bozuklukları, egzama, göz iltihaplanması, göz kapağı alerjisi ve makyaj malzemelerinin kullanımında gözlerin iltihaplanması ve gözyaşı kanalının tıkanmasından meydana gelir.
Kuru göz sebepleri:
Yaşlandıkça gözyaşı aka aka miktarında bir azalma meydana gelmektedir, gözyaşı bezleri gözümüzün devamlı ıslanmasını sağlar, ağlamada salınan gözyaşı, göze batan cisim olduğunda, kirpik batması ile akan gözyaşı, nezle gibi hastalıklarda akan gözyaşı iltihaplanması ile birlikte gözün kurumasının sonucu refleks olarak fazla miktarda üretilen gözyaşlarıdır.
Menopoz sonrası göz kuruluğu daha fazla artar ve yaşlandıkça kurulukta artış gözlenir.
Göz kuruluğu bazı hastalıklar ile de birlikte görülebilir, romatizmal ağrılar, eklem ağrıları, ağız kuruluğu,uyku ilaçları, bazı ilaçlar, bazı lazer tedavileri, monitör karşısında uzun süre zaman geçiren kişilerde kuru göz hastalıkları daha sık görülmektedir.
Kuru göz sendromu tedavi yöntemleri:
-Kuru göz sendromunda doğal yapay gözyaşları, gözyaşı kanallarına enjekte ederek nemlendirme yapılabilir.
-Gözleri nemlendirecek serum gözyaşları kullanılabilir.
-Nemli tutmaya yardımcı olabilecek kontak lens ve gözlük takarak gözlerin nemli kalması sağlanabilir.
-Jel formülasyonları ve merhemleri gece yatmadan önce kullanılarak gözlerin nemli kalması sağlanır.
-Yaşadığınız iç mekanı nemlendirerek gözyaşının buharlaşmasını önlemiş olursunuz.
-Gözlerin nemini korumak için toz, polen, sigara dumanı, saç kurutma makinaları gibi kirleticilerden uzak durun.
-Kuru göz kişilerde sabah kalktığında yanma, batma ve bulanık görme gibi şikayetleri aza indirgemek için gün aralarında gözleri dinlendirmek gerekir, özellikle bilgisayar ile çalışan kişilerde muhakkak ekran koruyucu gözlük kullanmaları gerekir.
-İltihabi hastalıklarda gözyaşı kanalı tıkanmış ise tedavisi yapılarak kanalların drenaj sağlanarak normal seviyeye getirilmeli.
-Eksik gözyaşının yerine geri konulması süresine kadarki zamanda suni gözyaşı damlaları kullanılmalı.