Hayatın erken dönemlerinde ortaya çıkarak yazın çoğalıp kışın az görülen çiller daha çok açık tenli kişilerde görülmektedir. Kızıl saçlı, mavi, yeşil, ela gözlü kişilerde görülen küçük kahverengi lekeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ephelides olarak adlandırılan çiller daha çok güneşe maruz kalan kişilerin ellerinde, yüzlerinde, göğüs ve sırt bölgelerinde meydana gelir. Kahverengi lekeler cilt tarafından üretilen melanin pigmentinin birikmesinden meydana gelmektedir. Vücutta var olan melanin miktarı da kişilerin cilt renklerinin tonunu belirlemektedir. Lazerle çil tedavisi yapan devlet hastaneleri hastaların kusursuz cilde görünmesini sağlamaktadır.
Çil Estetiğinde Güneşten Korunmanın Önemi
Güneşe maruz kalındığında cilt UV ışınlarından gelebilecek zararları azaltmak için reaksiyon olarak daha çok melanin üretmektedir. Bu da melanin birikimine ve çil oluşumuna neden olmaktadır. Ciltte çil oluşması istenmiyorsa alınabilecek en etkili önlemlerden biri öncelikle güneşten korunmaktan geçmektedir. Bu sebeple vücudumuz melanin üretmemiş olacaktır. Yüz kısmında bulunan çiller deri kanserine dönüşmemektedir. Çil için lazer yaptıranlar memnun kalmakta olup daha sağlıklı bir görünüme kavuşmaktadır. Fakat çil sahibi olan kişilerin güneş ışığına karşı daha dikkatli olması gerekmektedir.
Çillerin Meydana Geliş Süreci
Çiller yaşlılık lekeleri olan lentigolar ile benzerlik göstermektedir. Yaşlılık lekeleri hayatın ileri safhalarında meydana çıkmakta ve her tür ciltte oluşabilmektedir. Güneş gören kısımlarda ve korumasız her alanda çil meydana gelmesi de muhtemeldir. Lazerle çil tedavisi yaptıranlar memnun kalmakta olup çillerinden 1-2 seans içinde kurtulmaktadır. Tedavisi mümkün olan çil sorunu için önceden inceleme yapılması, profesyonel destek alınması gerekmektedir. Çillerden tamamen kurtulmak kolaylıkla mümkün olmaktadır. Çillerin meydana geliş sürecinde güneşten korunmak, zararlı etkilerden uzak durmak gerekmektedir.
Çil Tedavisinde Lazer Türünün Önemi
Q switch Nd, Q switch alendrite, Q switch ruby, erbium yag lazer, CO2 lazer, fraksiyonel lazer gibi çil tedavisinde çeşitli makineler kullanılabilmektedir. Günümüzde en başarılı çil tedavi yöntemi olarak ise lazerle ve fraksiyonel lazer kabul edilmektedir. Özellikle de Q switched Nd Yag lazer ile çiller tedavi ile yok edilebilmektedir. Çil ameliyatı olmaksızın lazer cihazları ile kısa sürede mükemmel bir görünüme kavuşabilirsiniz. Diğer lazerler ile yapılan tedavilerin sonuçları ile Nd Yag lazer işleminin sonuçları birbirinden oldukça farklı olmaktadır.
Çiller Nasıl Yok Edilmektedir?
Lazerin kendine ait özel bir dalga boyu bulunmaktadır. Çil tedavisi bu dalga boyunca yapılmaktadır. Çillerin tedavi edilmesi için birkaç seans gerekebilmektedir. Lazerle çil tedavisinden sonra ise ciltte hafif kızarıklıklar meydana gelebilmektedir. Uygulama esnasında her çil üzerine tek tek atış yapılmaktadır. Ardından ciltte birkaç gün kızarıklık meydana gelerek şeffaf bir kabul oluşmaktadır. Çil lazer tedavisi videoları izlenerek operasyonun hiç de korkulacak gibi olmadığını anlayabilirsiniz. Kabuklar 5 ile 7 gün sonra dökülerek çiller de ortadan kalkmış olmaktadır. Geçmeyen, hafif çiller bir ay sonra tekrar lazer seansı sonucunda yok olmaktadır.
Lazerle Ciltteki Çillerden Kurtulmak Mümkün
Lazer leke tedavisi esnasında günlük hayattan uzaklaşmadan çalışmalara devam edilebilir. 1 ile 2 seans arasında çillerden tamamen kurtulmak mümkün olmaktadır. Lazerle çil estetiği en çok yüz bölgesine uygulanmaktadır. Lazer çil tedavisi zararları yok denecek kadar azdır. Burun üstü, yanak, elmacık kemiği, dudak üstü, kulak, çene, dekolte, boyun, güneş gören üst göğüs kısımları, sırt, omuz, kol, el üstünde de güneş lekeleri ya da çiller görülmektedir. Burada yer alan lezyonların tedavisi de lazerle yapılabilmektedir. Operasyon sonrasında en ufak bir ağrı meydana gelmemektedir.