Anne ve Çocuk
Menopozda Östrojen Hormonunun Etkisi
Hormonlar, tüm vücut sistemlerinde fiziksel ve kimyasal fonksiyonları ve süreçleri başlatmak, durdurmak, hızlandırmak veya yavaşlatmak ve kan dolaşımı ile hareket eden her şeyin habercisidir.
Yumurtalıklar, menstruasyon döngüsü ve kadınlarda doğurganlık da dahil tüm üreme sistemini kontrol eden iki hormon olan östrojen ve progesteron kaynağıdır. Menopoz döneminde yumurtalık foliküllerinin sayısı azalır ve LH lüteinizan hormonu ile folikül uyarıcı hormon FSH, yumurtalıklar yaşlandıkça daha az hormon salgılandığından bu iki hormon da etkisini kaybetmektedir.
Östrojen ve progesteron hormonları testosteronu düzenlemek için görevini yerine getirememektedir. Her kadın menopozu yaşarken kişisel farklılıklar gösterebiliyor, genetik yapı ve yaşamsal stresler, fiziksel etkiler ve farklı bölgelerde kültürel ve etnik etkileri farklı olabiliyor.
Her kadına özgü yaşansa da menopoz her kadında aynı etkiyi yapmaz, geçiş dönemlerinde de az ya da çok veya hiç semptomsuz geçirilebilir.
Hormonların bu kaçınılmaz değişiklikleri menopoz döneminde östrojen seviyelerinin doğal olarak azalmasına neden olacaktır. Östrojen tükenmesi vücudunuzu büyük ölçüde etkileyecektir, işte bu dönemde yaşayacağınız etkiler.
Östrojen hormonunun bitmesinde vücudunuzda oluşacak değişiklikler:
Beyin ve sinir sisteminde olacak değişiklikler
Östrojen hormonun bitmesi beyninizdeki ve sinir sisteminizdeki değişikliklere neden olacak hormonal ve biyokimyasal dalgalanmaları beraberinde getirecektir.
Duygudurum bozuklukları, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, sinirlilik, yorgunluk, sıcak basması, fiziksel ve duygusal değişimler yaşanacaktır.
Kalp
Östorjen tükenmesi nedeniyle kadınlar, kalp krizi ve kalp kaynaklı sorunları artabilir ve risk altındasınız. Yaş, genetik, yaşam tarzınız ve kalp sağlığınız önemli rol oynamaktadır.
Üreme sistemi
Yumurtalık fonksiyon kaybı ve ostrojen bitmesi nedeniyle yaşla birlikte azalır. Ergenlik ile başlayan adet döngüsü menopoz ile birlikte sona erer.
Kemikler
Belli bir yaştan sonra kemik yoğunluğunu tekrar oluşturamıyorsunuz ve kemik kayıplarına neden olur. Östrojen hormonun tükenmesi kemik mineral yoğunluğu, osteopeni ve osteoporoz için riskle sonuçlanmaktadır.
Menopozdan 5-10 yıl sonra kemik yoğunluğu kaybı, kemiklerin zamanla zayıflaması, kırılması, kırıklar ve yaralanmalarda artışa neden olabilir.
Cilt
Cildiniz menopoz sonrası büyük değişimlere uğrar, östrojenin azalması cildin su kaybına, kırışıklıklara, sarkmalara, kaşıntıya, morarmalara, lekelere neden olacaktır.
Östrojen yaralanmalarda cildinizin daha hızlı iyileşmesini sağlarken, menopoz sonrası bu iyileşmeler yavaşlayacaktır. Cilt kanserleri bu dönemde daha çok artmaktadır.
İdrar sistemi
Vajinada olduğu gibi, östrojen hormonun tükenmesi idrar torbasının incelmesine, sarkmasına ve elastikiyetini kaybettiğinden sızdırma, idrarını tutamama, ürüner sistem enfeksionları daha sık görülecektir.
Vajina
Vajinada kuruluk, tahriş ve rahatsızlıklar yaratabilir. Östrojen azalması dokuların incelmesine ve büzülmesi sonucunda vajina iltihaplanmasına neden olabilir.