Sağlık
Metabolizmanın Yavaşlamasının Tıbbi Nedenleri
Metabolizma, vücudun kaloriyi enerjiye çevirme sistemidir. Stres hormonu olarak bilinen kortizol fazla salgılanmasından dolayı acil enerjiye ihtiyacınız var sinyali göndererek daha çok yemek yemenize ve haliyle kilo almanıza neden olmaktadır.
Metabolizmanın yavaşlamasının nedenleri:
-İnsülin seviyesinin yüksek olması
Fazla kilolu olmak insülin seviyesinin yükselmesi demektir, insülin enerjiyi glikoza çevirir ve kan şekeriniz yükselir. Bu nedenle metabolizma yavaşlar, diyabetik olmasanız bile stres hormonları insülin seviyenizi yükseltir.
-Tiroid hastalıkları
Tiroid hormonu vücudun metabolizmasını düzenleyen hormonların bulunduğu merkezdir. Hormondan yeterince yararlanamıyor sanız tirid beziniz etkileyen otoimmün denilen tiroid hastalığınız var demektir. Tiroid bezine saldıran antikorlar üretirler ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olurlar. Bu nedenle hipotiroidi olan hastalar oksijeni daha az tüketerek metabolizmanın yavaşlamasına neden olurlar.
-Östrojen hormonunun düşüklüğü
Menopoza giren kadınlar, neden benim metabolizmam yavaş diye sorabilirler. Menapozun belirtilerinden biride östrojen hormonunun düşüklüğüdür. Östrojen hormonunun düşüklüğü yağ kitlesinin artırılmasına neden olur.
-Testosteron seviyesi düşüklüğü
Erkeklerde testosteron hormonu eksikliğinde yaşlanma başladığından metabolizma yavaşlar ve yağ kütlesinde artış olur.
-Yaşlanmak
Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşa bağlı olara hormonal değişikliklerden dolayı metabolizmada yavaşlama olur.Zayıf vücut kitlesinde yani kaslar daha fazla kalori yaktığından daha fazla yağ depolanır.
Daha fazla egzersiz ve daha az yemek yenilerek sorunun üstesinden gelinebilir.
-Yeterli kas dokusuna sahip olmamak
Aşırı kilolu veya obezite iseniz kaslarınızdan fazla yağlısınızdır. Dinlenirken daha az kalori yakıyorsunuz demektir, eğer dinlenirken fazla kalori yakmak istiyorsanız daha fazla kasa ihtiyacınız var demektir.
Egzersiz yaparak daha çok enerjiye sahip olabilirsiniz.
-İlaç kullanıyorsanız
Bazı ilaçlar metabolizmayı yavaşlatır. Anti-inflamatuvar uzun süreli kullanımı iştahı artırabilir ve aşırı kalori tüketimine neden olabilir. Bazı çalışmalar antidepresanlar kilo alımına neden olduğu belirtilmektedir. Sağlıklı diyet ve egzersiz ile sorunu çözebilirsiniz.
-Yeterli kalori almıyorsanız
Daha az kalorili beslenirseniz, vücut kendini korumak için yeterli miktarda yakıta ihtiyaç vardır, aksi taktirde metabolizma enerji tasarrufu yapmak için yavaşlayacak ve buda sizin kilo alımınıza sebep olacaktır. Çünkü vücut sinyal verecek yağ depolamak için, zira siz diyet yaparak vücudun alması gereken yeterli enerjiyi sağlayamıyorsunuz.
Günün erken saatlerinde proteinli kahvaltı yaparsanız açığınızı kapatmış ve diyetinize devam etmiş olursunuz.