Genel

Mevsimsel Duygu Durum Bozuklukları ve Nedenleri

Yayınlanma tarihi

Sonbahar ve kış ayları başlarında başlayan İlkbahar ve yaz aylarına kadar uzanan mevsim gider depresyon türüdür. Mevsimsel duygu durum bozukluğu aynı zamanda mevsimsel desen görüntüleme depresyon türüdür.

   

-Kış mevsimsel depresyon belirtileri

-Düşük enerjiye sahip olmak

-Aşırı yemek yeme

-Kilo almak

-Karbonhidratlar için özlem duymak

-Sosyalleşmede geri çekilme durumları

-Yaz depresyon belirtileri

    

-Kilo kaybı ve iştahsızlık

-Uykusuzluk

-Huzursuzluk

-Kaygı

-Şiddetli davranışlar

-Agresif hareketler

-Gel git duygular

Eğer ailede melankolik yaşam öyküsü bulunanlar var ise mevsimsel depresyona daha yatkın olmaktadır. Sürekli yaz veya sürekli kış yaşanan bölgelerde, sürekli yağmurlu bölgelerde, gecelerin uzun olduğu ekvator bölgelerinde, gündüzlerin uzun olduğu bölgelerde, sürekli sıcak olan bölgelerde, aile öyküsünde depresyon belirtileri olan kişilerde, melatonin hormonunun fazla salgılanmasında, yaşam değişikliği olanlarda, yüksek basınç ve alçak basınç, inişli çıkışlı bölgelerde, hormonların değişimi veya fazla üretilmesinden kaynaklanan sorunlarda kişiler de  depresyon belirtileri daha sık görülmektedir.

D vitamini yani güneşten yararlanılamayan bölgelerde mevsimsel depresif bozuklukları daha sık yaşanmaktadır. Tedavi yöntemlerinin başında serotonin hormonlarını düzenleyecek, ışık terapileri, D vitamini ve uzmanından alacağınız yardımlar ile düzeltilebilmektedir.

En önemlisi egzersiz ve yeterli güneş enerjisi, yaşantınızda küçük değişiklikler  mevsimsel duygu durum bozukluklarının düzelmesine yardımcı olacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar