Sağlık

Migren Tedavisinde Bitkisel Çözümler

Yayınlanma tarihi

Migren milyonlarca kişinin çektiği bir nörolojik bozukluğu olan baş ağrısıdır. Dayanılamaz  ağrı, zonklama, başın bir bölgesinde oluşan ağrı, mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, ışığa duyarlılık gibi belirtileri olabiliyor.  Uzmanlar migren için bir tedavi yöntemi bulamamışlardır, ancak migreni tetikleyen nedenleri bulmuşlardır. Migren hastaları çoğunlukla bitkisel ve geleneksel ilaçları tercih etmektedir. Gevşeme teknikleri, karanlık odada dinlenme, sessizlik, bitkisel ilaçlar ve terapinin migrene iyi geldiği kanıtlanmıştır.

 

Bitkisel ilaçların tercih edilmesinin nedenleri migren ilaçlarının fazlasıyla yan etkilerinin olmasından kaynaklanmaktadır. Migren tedavisinde her zaman dikkatli olmak gerekir, uzmandan yardım alınmalı migrenin çeşitleri olduğu için her bitkisel ilaç her migren de aynı etki yapmayabilir.

-Butterbur

Yüzyıllardır migren tedavisinde kullanılmıştır, astım,öksürük, ateş, genel ağrı ve gastrointestinal sorunlarda tedavi amaçlı kullanılmıştır. Hap şeklinde üretilmiştir, günde iki kez 50-75 mg migren tedavisi için önerilmektedir.

-Nane

Özellikle yabani nane yaprakları ve uçucu yağ olarak mutfaklarda sürekli kullanılmaktadır. Baş ağrısı, migren, diş ağrısı, mide bulantısı ve aynı zamanda rahatlamak içinde kullanılır.

-Söğüt

Söğüt ağacı kabuğu aspirin olarak kullanılırdı, ağrı kesici, ateş düşürücü, anti inflamatuar , osteortrit, tendinit ve içerisinde bulunan salisin baü ağrısı ve migren tedavisinde kullanılmaktadır.Özellikle beyaz söğüt kabuğu etkilidir.

-Zencefil

Çinde en çok kullanılan bitkisel ilaçların başında gelmektedir. Baharat olarak zencefil mutfaklarda kullanılırken migren ve baş ağrısında, karın ağrısında, mide bulantısın da, artrit, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların tedavisinde ve nörolojik rahatsızlıklarda  kullanılmaktadır.

-Kafein

Kafeinli çaylar 18.ve 19. yüzyıllarda Avrupa ve Çin’de her zaman migren tedavisinde kullanılmıştır. Tedavi amaçlı kullanılan yeşil ve siyah çay baş ağrısı ve migren tedavisinde, yüksek tansiyonda, mide sorunlarında, cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, dolaşım problemlerinde, iltihabi hastalıklarda, cilt hastalıklarında ve böbrek hastalıklarında kullanılmaktadır.

-Kediotu

Uykusuzluğa çare olar kullanılırken günümüzde baş ağrısı, kalp çarpıntısı, titreme, kaygı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

-Kişniş tohumu

Baharat olarak mutfaklarda sıkca kullanılan bu bitki, alerji ve migren gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Tohumları suda kaynatırken buharını solumak suretiyle sinüsleri ve baş ağrısını rahatlatmaktadır. Migren ağrısı yanında diyabet hastalığı içinde kullanılmaktadır. Kişniş tohumları çiğnenebilir ve çay olarak da tüketilebilir.

-Dong Quai

Havuç, maydanoz ve kereviz ailesinde olan bu bitki, Çin ve Kore’de tıbbi olarak yaygın bir bitkidir. Migren,baş ağrısı, yorgunluk, iltihap ve sinir ağrıları için kullanılmaktadır. Gingseng den sonra en çok kullanılan bu bitki, kadınlarda menapoz semptomlarında, hormonal rahatsızlıklarda, jinekolojik hastalıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yorgunluk ve depresyona iyi gelmektedir. Diğer adı Çin melek otudur.

-Lavanta yağı

Lavanta bitkisini çiçeklerinden yapılan yağ, hijyen ürünleri için kullanılırken baş ağrısı, uykusuzluk ve sakinleşmek için kullanılmıştır. Buhar yoluyla solumak faydalıdır.

-Biberiye

Baharat ve şifalı bitkidir, kas ve eklem ağrılarına, hafıza problemlerine,konsantrasyon sorunlarına, sinirsel bozukluklara,dolaşım problemlerine, karaciğer hastalıklarına ve migrene iyi gelmektedir.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar