Fermente gıdalarda bulunan probiyotikler sindirim sistemine yerleşerek mikropların sindirim sistemine zarar vermelerini önler, bu nedenle fermente gıdalar hasar görmüş bağırsaklar tarafından kolayca sindirilirler.
Probiyotik gıdalar sindirim sistemi için çok önemlidir, fermente gıdalar ile güçlenen mikroflora bağırsaklarda koruyucu astar oluşturarak kötü bakterilere karşı kalkan oluşturmaktadır.
Fermente gıdalar antikorların artmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak iştahı düzenler aynı zamanda bağırsak tedavilerine yardımcı olmaktadır.
Sebzelerin fermantosyonu uzun süre dayanıklı olmalarını sağlarken mikrobik enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturur.
Lahana turşusu fermente gıdalardan biri olarak daha fazla C vitamini içerirken vücut için her gün fermente gıdalar ve probiyotik almak gerekir.
Ev yapımı lahana turşusu, ev yapımı yoğurt ve fermente meyve suları sağlıklı sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kullanılması gereken değerli besin kaynaklarıdır.
Ev yapımı doğal fermente gıdalar:
-Lahana turşusu
Detoks özelliği de bulunan lahana turşusu, mide asidini uyarır turşunun içine katacağınız havuç ayrıca düzenli tüketildiğinde normal mide üretimini geri kazanılmasını sağlayacaktır.
Lahana insan sağlığı üzerinde çok yaralı etkileri bulunmakta, kemikleri güçlendirir, dolaşımı artırır, sindirim sistemini geliştirir ve iltihaplanmayı önler.
Lahana turşusu yaparken içine işlenmemiş tuz ilave edin mikropları öldürerek bu nedenle lahana ve havucu tuz ile ovarak ve çok az su katarak fermentasyon işlemini kısa sürede başlatmış olursunuz.
Turşular vitamin, mineral ve antioksidanlar içerir, bağırsak dostu bakteriler içerirler.
-Yoğurt ve kefir
Probiyotik yoğurt sağlıklı metabolik sistemi düzenlerken sağlıklı kan basıncı düzenleyerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Organik süt ile yoğurt yapacağınız zaman içine fermantasyon edilmiş yoğurt ilave edin, pastörizasyon işlemi sütü patojen mikroplar tarafından kirlenmeye karşı korurken çiğ süt ise kendi probiyotik bakterileri tarafından korunmaktadır.
Kefir yoğurt benzeri tadı olan keçi ve koyun sütü, içinde bolca vitamin ve mineraller bulunur, probiyotiklerin yüksek seviyede bulunur bağışıklık sistemini güçlendirir aynı zamanda bağırsak ile ilgili hastalıkları çabuk iyileşmesini sağlar.
Kefir yoğurttan daha güçlü mikroplar içerir, faydalı bakterilerin yanı sıra faydalı mayalar da içerir. Yoğurdunuzu fermente yaptığınızda bir tülbent ile suyunu sıkın ve daha sonra kullanmak üzere saklayın, tekrar mayalanma işlemi yaparken çorbalarınızda fermente edilmiş yoğurt ve peynir suyunu kullanabilirsiniz.
-Fermente meyve suları
Peynir ve yoğurt altı suyu ile birlikte meyve sularınızı fermente edebilirsiniz, kırmızı lahana, beyaz lahana, pancar, sarımsak, karnabahar ve havuç işlem görmemiş tuz ile birlikte iyice ovun biraz tuz ekleyerek geniş ağızlı bir cam kavonoza koyun içine su ekleyin, kefir veya peynir altı suyundan dört beş kaşık ekleyin ağzını kapatın bir haftaya kadar oda sıcaklığında fermente etmeye bırakın.
Fermente suyunu meyve sularına çorba ve yemeklerinize katarak tüketin sağlıklı probiyotik sindirime yardımcı olacaktır.
-Fermente sebzeler
Beyaz lahana, havuç, kereviz, kırmızı pancar, sarımsak, karanfil, dere otu ve kalın tuz ile birlikte kavonoza ekleyin ve peynir altı suyunda beş kaşık katın ve birazda su ekleyin üzerine eskilerin yaptığı gibi bir taş veya tabak ile sebzeleri bastırın yukarı çıkmasını önlemiş olursunuz.
Bir veya iki hafta sonra fermente olacak sebzeler açtığınızda buzdolabında saklayın,açılan sebzeler fermente olduğu için çabuk bozulabilirler, yemeklerle veya yemek aralarında fermente suyu içebilirsiniz.
Yine fermente sebzeler yapacağınızda bu sudan kullanabilirsiniz aynı zamanda farklı sebzeler kullanabilirsiniz.
-Meyve suları mayası
Meyvelerden kendi mayanızı yapabilirsiniz, elma, zencefil, ahududu, çilek, litrelik kavonoz içine yerleştirin, yarısına kadar su ekleyin ve oda sıcaklığında bir kaç gün bekletin sonra buzdolabına yerleştirin.
Meyvelerin suyu fermente olana kadar bekle meyve suyunu yemek aralarında tüketebilirsiniz, aynı zamanda fermente suyundan alarak tekrar ikinci bir mayalı su ile farklı meyveleri mayalayabilirsiniz.
-Probiyotik domates suyu
Peynir altı veya yoğurt suyu ile birlikte yapacağınız domates suyu sindirimi kolaylaştırırken bağırsaklarınızda faydalı bakterilerin güçlenmesini sağlayacaktır.
Rendelenmiş domates püresi, peynir veya yoğurt altı suyu, 1 su bardağı su ve bir tutam tuz karıştırarak probiyotik domates suyunuz içmeye hazır.
Yine hamsi tuzlaması karadeniz bölgesinde sıkça yapılan tuzlamalardan biri olarak peynir altı suyu kullanarak daha sağlıklı bir fermentasyon yöntemi uygulamış olursunuz.
Yine yazın kurutacağınız yeşil fasulye, domates, patlıcan, kırmızı biber, elma ve erik kuruları sağlıklı fermente gıdalar arasında bulunmaktadır.