Hobi
Orkide (Orchid) Bakımı
Orkideler de diğer bitkiler gibi sağlıklı ve bol çiçekli olması için ışık, hava ve suya ihtiyaç duyar. Orkide bol çiçekli olmasını istiyorsanız ışık alması gerekir, gölge yerde yetiştirilen orkidenin çiçekleri az veya hiç açmaz.
Orkide bitkisini aldığınızda yetiştirme kılavuzuna bakın ve ayrıntılı bilgi edinin, nerede yetiştirecekseniz türünü ona göre seçin. Evde yetiştirilen orkide türleri, balkon ve bahçelerde yetiştirilecek türleri, toprak ve suda yetiştirilecek türleri farklıdır.
Orkide bakımı nasıl yapılmalı:
-Orkidelerde Işık
Yeterli ışık almayan orkide yemyeşil görünümlü, boyu uzun ve çiçek açmaz, Yeterli ışık alan orkidenin yaprakları koyu yeşil olmamalıdır, biraz sarı-yeşil aynı zamanda dikey büyüme olur.
-Hava
Orkidenin kökleri hava almadığı zaman ölecek, bir kaç karasal tür dışında, orkidelerin toprakta büyümemesinin nedenidir, saksıda yetiştirilen orkidenin drenajı açık olmalı, ancak ihtiyacı kadar nemli olmalı. Her zaman yumuşak hava hareketleri sağlanmalı, örneğin hafif esintili bir vantilatör veya titreşim fanı bitkiye iyi gelecektir.
-Su
Orkideye fazla su verildiğinde kök kaybı ortaya çıkar, kök olmayınca su ve besin maddelerini alamaz bitki zayıflar ve ölür.
Bitkiyi doğru sulama iki aşamadan meydana gelir, miktar ve sıklık, orkide kuruduğu zaman yani yedi günde bir sulanmalı. Nem ve hava hareketi ve ışık seviyeleri çok önemlidir, saksının yüzeyi kuru olmalı, parmağınızla dokunarak nemli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Orkide sulanırsa bol sulanmalı ve drenaj kanallarından su kolayca akmalı ve biriken tuzlar temizlenir, bol sulama işlemini ayda bir kez yapın.
Kurak iklimlerde büyüyen orkidelerin nemini muhafaza etmek için plastik kapları kullanabilirsiniz.
-Gübre
Orkide bütün koşullar bir araya geldiğinde büyümeye başlar ve uzun süreli çiçek açar, ancak aha iyi beslendiğinde çok daha iyi sonuçlar alabilirsiniz, genellikle bitkiler yaz boyunca haftada bir, sonbahar ve kışın her iki günde bir döllenir. Kullandığınız gübre ne olursa olsun 1/2 olmalı kullanacağınız gübre 20-20-20 gibi dengeli olmalı hiç üre olmamalı ve gübre önce suya katılarak bitkiye verilmelidir.
Güney ve doğuya bakan pencereler orkideler için en iyi açıdır, yetersiz ışık orkidenin açmaması için bir sebep dir yaprakları ışığın ne kadar yeterli olduğunu size anlatacaktır, yapraklar yeşil-sarı olmalı tamamen yemyeşil olmamalı. Orkideler afrika menekşesi ile aynı şartlarda yetişmektedir, özellikle evde phalaenopsis veya güve orkidesi, papiopedilumlar veya terlik orkideleri türünü rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Orkideye vereceğiniz gübreler hiç üre içermemeli, bitkileri düzenli olarak takip etmeli herhangi bir sorun olduğunda erken müdahale etmek gerekir.
Orkidelerin genel bakımları bu şekilde anca türlerine göre ve aylara göre bakım konularını bilmek gerekir.
Bazı orkide çeşitleri:
Cattleya
Cymbidium
Lycaste
Odontoglossums
Paphiopedilum
Phalaenopsis