Bir çok kadın menopoz döneminde östrojen seviyeleri düşmektedir. Östrojen hormonu üreme ve adet döngülerini düzenleyen hormonlardır. Yumurtalıklarda üretilir ve zamanla azalır, düşük östrojen seviyeleri infertilite ve düzensiz yumurtlamaya neden olur.
Doğal östrojen seviyelerini yükselten otlar:
-Karayılan otu
Menopoz sonrası belirtilerini azaltan bitkisel tedaavilerden biridir. Östrojen için doğal bir öncü, çeşitli bitkisel rahatsızlıklarda yüzyıllardır kullanılmıştır.
-Böğürtlen
Libido kontrolü için kullanılmış olsada,menopoz sonrası kadın hastalıkları, PMS, infertilite ve gögüslerin şişmesi tedavisinde kullanılır. Hipofiz bezini uyarır.
-Damiana
Damiana, adından anlaşılacağı gibi doğal afrodizyaktır. İçinde doğal östojen bulunur, yumurtlamaya yardımcı olur ve hormonları dengeler. Yorgunlukla mücadele eder, sıcak basmalarını tedavi ederek rahatlatır.
-Meyan kökü
Östrojen ve progestron oranlarını düzenler, adrenal bezleri uyarır ve endokrin yaniböbrek üstü bezlerini destekleyerek yorgunluğu önler. İsoflavon ve lignan içerir, adet döngülerini düzenler, menopoz bozukluklarını düzenleyerek tedavi eder.
-Çuha çiçeği
Yumurtalıkları besler, doğal protaglandinler içerir, PMS, fibrokistik hastalıkları iyileştirir ve menopoz semptomlarının tedavisinde kullanılır. Kırmızı ahududu yaprağıyla birlikte kullanıldığında doğum için rahmi hazırlar, bu nedenle hamile kalınca kullanılmamalıdır.
-Tahtabiti otu
Menopoz semptomlarının giderilmesinde kullanılır, menoposda LH hormonunun yükselmesini baskılar. Ateş basması, gece terlemeleri ve duygudurum hallerini düzenler, terapi de iyi bir alternatif olarak kullanılır. Günde 3 kez olarak çayı tüketilir.
-Hayıt otu
Hipofiz bezi üzerindeki etkisi ile lutein yapıcı hormon salgılanmasını artırıp folikül uyarıcı FSH üretimini azaltarak daha az östrojen ve daha fazla progesteron hormonlarının üretilmesini sağlar. Düzensiz adet döngülerini düzenler, adet öncesi sendromlarını andıran belirtileri düzeltir. Depresyon ve yorgunluğu azalttığı uykuyu düzenlediği bilinmektedir.
Sebzeler,meyveler,tohumlar, tahıllar,fındık, ceviz gibi gıdalar östrojeni artırmaktadır. Östrojenik etkileri olan fitoestrojenler içerirler. Sebze ve meyveler östrojen düzeylerini artırmaya yardımcı olur, soya fasulyesi, keten tohumu gibi gıdalarda bulunur. Brokoli, yeşil fasulye, kabak, sarımsak gibi sebzeler fitoöstrojen içerirler.