Sağlık

Panik Atak ve Başa Çıkma Yöntemleri

Yayınlanma tarihi

Aslında en basit yanıtıyla ani kaygı nöbetleri olarak tanımlanabilecek ancak yaşayanlardan anlatması istendiğinde sonsuz ve sayısız kötü sıfatla anlatılan bir zaman dilimi panik atak. Beklenmedik bir zaman ve beklenmedik bir şekilde gelen nöbetlerinde beyin kaygı seviyesini kontrol edemeyerek bedene hükmediyor. Nefes alıp verişin hızlanması veya gittikçe azalması sebebiyle nefes almada güçlük, kalp atışlarının hızlanması, mide bulantısı, baş dönmesi, ellerde uyuşma ve titreme, bağırsak hareketlerinin artması ve ağızda kuruluk gibi bütün vücudu etkileyen fiziksel değişimleri nöbet esnasında yaşatabilir. Kişilerde “az sonra öleceğim”, “kalp krizi geçiriyorum” gibi düşünsel belirtilerde yaratmaktadır.

Panik Atak ve Nedenleri

En belirgin ve bilinen nedeni bütün hastalıkların temelde nedeni olan stres faktörüdür. Yaşanılan herhangi bir travma bağlı olarak yaşanan duygusal gerginliklerin uzun sürmesi ve başa çıkılamaması halinde vücudun ona ağır gelen taşıyamadığı duyguları dışa vurma yöntemi olarak da adlandırılabilir. Panik atak, fazla stres ve duygusal yüklenmelerin vücudu zorlama sonucu çok daha hızlı oluşabilir.

Başa Çıkma Yolları

Öncelikle mutlaka böyle bir rahatsızlıktan şüphelenen kişilerin uzman doktorlara başvurması ve tedaviye başlamaları gerekmektedir. Ancak gelen nöbet anlarında bu belirtilerle başa çıkabilmenin bazı yolları vardır. Böyle bir atak esnasında, öncelikle her neredeyseniz oturmalı ve kendinizi rahat olduğunuz bir yerde hayal etmeniz gerekmekte. Daha sonra nefes alıp verişinizi kontrol altına almak için diyafram nefesine geçmeli burundan yavaşça nefes alıp, 5 saniye içerde tutup daha sonra nefes verilmelidir. Kendini telkin etmeye çabalamalı, bunun bir nöbet olduğunu ve birazdan geçeceğini kendine hatırlatmalıdır. Çevresine odaklanmalı, kendi içinden daha çok ayrıntılarla ilgilenmelidir. Panik atak, kesinlikle kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır, endişeye gerek yoktur.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar