Sağlık

Peptik Ülsere Yol Açan Sebepler

Yayınlanma tarihi

Bir mide ülseri olarak bilinen peptik ülser, midenin veya ine bağırsağın ilk kısmında yani astarında oluşan yaralardır. Her yaştaki insanlar ülsere neden olabilir.

Ülserler, kronik mide ağrısının mide bulantısına, ekşimesine, ağrıya, mide bulantısına ve sindirim sorunlarına neden olmaktadır.

Mide sularının dengesizliği ülseri artırmaya yardımcı olmaktadır.

 

Peptik ülserin en yaygın nedenleri:

1-Helicobacter pylori bakteriyel enfeksiyon

Peptik ülserlerin en yaygın nedenlerinden biri olarak h.pylori bakteri enfeksiyonlarıdır. H. pylori bakterileri vücuda yiyecek ve su yoluyla geçmektedir. Bu bakterilerin aşırı büyümesi mide asitinin  tahriş ederek koruyucu tabakayı zayıflatmaktadır. Bu zayıflama sonucunda iltihaplanma ve enfeksiyona neden olarak ülsere sebep olmaktadır.

2-Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar

Anti-inflamatuvar ilaçların alınması ülsere neden olan  diğer  yaygın nedenlerden biridir. Sindirim sistemi için zararlı olan bazı ilaçlar vardır.

3-Alkollü içecekler

Sürekli içki içen kişilerde ülser risk faktörü oluşturmaktadır. Aşırı alkol almak mide astarını tahriş ederek iltihaba  neden olabilir ve mevut ülsere karşı savunmasız hale getirir. Asit salınımını artırdığı, sigara diğer risk faktörlerinden ve tedaviyi etkisiz hale getirmektedir.

4-Zollinger-Ellison sendromu

Peptik ülserlerden ender nedenlerinden biridir, pankreasta veya ince bağırsağın üst bölümünde tümör oluşturmaktadır. Bu tümörler aşırı miktarda gastrin hormonu salgılar, mide fazla asit slagılayarak zarar verir. Aşırı asit salgılanması sonucunda diyare ve diğer mide semptomlarına neden olmaktadır.

5-Çok fazla tuz tüketimi

Yüksek tuz tüketimi mide ülserlerinin başta gelen nedenlerinden biridir. H.pylori bakterilerinden kaynaklanan bir enfeksiyon, ülserlerin oluşumunda ana nedenlerden biridir. H.pylori genetik değişikliklere uğrayarak daha güçlü hale gelmektedir, yüksek tuz alımı ülser var ise mevcut semptomları dahada kötüleştirecektir.

6- Fazla stres

Bağırsak ülserine stresin ülser şikayetlerini artırdığı, özellikle uzun süreli stres mide asitini artırarak iltihabı yükseltmektedir.

Anti-inflamatuar ilaçlar, bakteriyel bir enfeksiyon ile birlikte stres, mevcut ülserlerin iyileşmesini önlemektedir.

7-Genetik

Ailesi öyküsü ülserin diğer risk faktörlerinden biridir.

8-Hiperkalsemi

Aşırı kalsiyum üretimi anlamına gelen hiperkalsemi başka bir ülser nedeni, kan normalin üstünde kalsiyum içerir. Yumuşak dokuda pankreatit veya kalsiyum birikimine neden olabilir.

9-Yüksek kafein alımı

Yüksek kafein alımı ülser oluşumunda bir risk faktörüdür, mide asidi üretimini artırarak ülsere neden olmaktadır.

Mide boşaltım sürecini  hızlandırarak ince bağırsağa geçer, mevcut ülser semptomlarını kötüleştirir.

10-Düşük melatonin düzeyleri

Ülsere neden olan melatonin seviyesi düşük olmasıdır, geç saatlerde çalışma ve yaşam tarzı değişiklikleri vücudun  daha az melatonin üretmesine neden olabilir. Melatonin hormonun artışı stres kaynaklı ülserlerin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar