Renk psikolojisi, yaşamın her alanında gözler gören insanların üzerinde zihinsel ve duygusal etkilere dayanmaktadır, renkleri farklı kültürler arasında anlam ve algıda değişiklik olacaktır, ancak genel olarak insanlarda yüzyıllardır renklerin psikolojik terapi yapıldığı bilinmektedir.
Çevremizde bulunan renkler her zaman zihnimizi etkilemiştir, rahatlatıcı, yatıştırıcı etkisi olduğunu bazı renklerin rahatsız ve huzursuz etkileri bulunmaktadır. İnsanlar renklerin psikolojik etkilerini sanatsal terapi ile stres, kaygı ve bir çok psikolojik hastalıkları tedavi yöntemi olarak seçmişlerdir.
Renk psikolojisi kavramlar hayatımızın her alanında bulunmaktadır, evimizin duvarlarını boya yaparken bizi rahatlatacak ve huzur verecek renkleri tercih ederiz, yine evimizi döşerken, yatak odasında kullanacağımız perde ve örtüleri bizi huzurlu kılacak renkleri tercih ederiz.
Duygularımızı ve ruh halimizi renkler etkilemektedir, kırmızı renkli bir obje gördüğümüzde kalp atışlarımız hızlanır, örneğin soğuk renkler beyin sinapslarının ateşlenmesine yardım eder, mor yaratıcılığa teşvik ederken aynı zamanda uyarı ve huzur da vermektedir.
Sakin ve huzurlu bir ortam istiyorsanız yeşil tonlarını kullanacaksınız, doğa nasılda huzur verir ve rahatlatır, yine gökyüzünün ve denizin mavileri nasılda sakinleştirir, renkler her zaman psikolojimizi etkiler.
Kırmızı, mavi, sarı ve yeşil ana renkler vardır, bunlar vücut, zihin ve duygular arasında temel dengeyi sağlarlar.
Renk psikolojisi ve renklerin duygusal etkileri:
-Kırmızı
Fiziksel cesaret, enerji, sıcaklık, hayatta kalma, uyarılma, heyecan, erkeklik, en uzun dalga boyu olan kırmızı, güçlü bir renge sahiptir, etkisi fizikseldir, uyarır ve nabzı hızlandırır.
Kırmızı saf ince bir renktir, canlandırıcı, cana yakın, talepkar ve agresif olarak algılanır.
-Mavi, entelektüel
Olumlu, iletişim, güven, verimlilik, mantık, düşünce, sakin, mavi zihnin rengidir, zihinsel olarak bizi etkiler düşünceyi uyarır, yumuşak maviler zihni sakinleştirir ve yoğunlaşmaya yardımcı olur.
-Sarı, duygusal
Olumlu, iyimser düşünce, güven, benlik, saygı, dışa dönük, yaratıcı ve samimi.
Psikolojik olarak güçlü bir uyarıcı renktir, güven ve iyimserlik rengi benlik saygısını artırır.
-Yeşil, denge
Olumlu, uyum, denge, ferahlık, sevgi, dinlenme, güvence, barış ve çevre bilinci, yelpazenin merkezinde olan bir renk denge rengi.
Dünyamızda bol bulunan yeşil, suyun varlığını ve açlığın olmayacağının garantisini ve güvenini verir, yeşil tarafından güvence altına alınırız.
-Menekşe, ruhsal
Olumlu, ruhsal farkındalık, sınırlama, görme, lüks, doğruluk, kalite, mor en kısa dalga boyudur.
Meditasyonu teşvik eder, derin tefekkür ve bilinçlenme sağlar, zaman ve mekan ile evren ile ilişkilidir, menekşe aşırı kullanıldığında fazla iç gözlem yapabilir yerinde ve seyrek kullanmak gerekir, veya tonlarını diğer renkler ile armoni yapılarak kullanılabilir.
-Turuncu, fiziksel konfor
Kırmızı ve sarı karışımından olan bir renk, sıcaklık, güven, tutku, bolluk, eğlence, olumlu yönleri, olumsuz yönleri ise, hayal kırıklığı, yoksunluk, uyarıcı duygusal bir kombinasyondur, barınak, ev mekan, yine kullanırken farklı tonlar ile kombinasyon yapmak gerekir.
-Pembe, fiziksel huzur
Olumlu, beslenme, sıcaklık, kadınlık, sevgi, cinsellik, hayatta kalma, kırmızının içinden olan pembe renk kadınlar fiziksel olarak etkiliyor ve uyarıyor. Renk tonları ile ayrı bir renge sahip olan tek renktir, pembe psikolojik olarak güçlü bir renge sahiptir, kadının hayatta kalmasını temsil eder.
-Gri, psikolojik tarafsızlık
Güvensizlik, nem, depresyon, kış uykusu, enerji eksikliği, tarafsızlık, saf gri psikolojik özellikleri olmayan bir renktir, baskıcıdır, içgüdüsel olarak kış uykusuna hazırlar.
Farklı renkler ile kombinlendiğinde olumlanabilir ve psikolojik etkisi farklı olabilir, ancak tek başına kullanıldığında güven eksikliği verir ve sıkıcı olur.
-Siyah, soğukluk, tehdit
Olumlu, zekice, güvenlik, verimlilik, çekici, bastırma, tehdit, siyah tüm renklerdir, tüm enerjiyi emer ve koruyucu bariyerler oluşturur.
Kişiliği ön plana çıkartır, ışığın yokluğudur, hiçbir dalga boyu yansıtılamaz, sofistike, uzlaşmaz, mükemmellik ile iletişim kurar, beyazla iyi çalışır, ağırlık ve ciddiyet algısı yaratır.
-Beyaz, berraklık, saflık
Olumlu, temizlik, basitlik, incelik, verimlilik elitizm, tıpkı siyah renkte olduğu gibi, beyaz da tam bir yansımadır, siyahtan farkı bana dokunmayın beyaz saflıktır bakmak zorunluluğu hissettirir.
Görsel olarak beyaz alanlar artarken, beyazın sıcak renkler üzerinde olumsuz etkisi cilalanmış gibi hissettirmesidir.
-Kahverengi, ciddilik
Olumlu, sıcaklık, doğa, topraklanma, destek, genellikle kırmızı ve sarının karışımından oluşur, dolayısıyla siyahın ciddiyetiyle aynıdır. Doğal dünyayla ilişkili, sağlam, güvenilir, çoğu insan sessizce destekleyici olmaktan ziyade baskı yapan popüler siyahlardan daha olumludur.