Güzellik
Saçlarınız Sağlığınız İçin Bakın Neler Diyor
Saçlarınızda oluşan sorunlar size sağlığınız açısından bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. Bazı koşullar, içinde bulunduğunuz ortam, yaşam şekliniz, sindirim sisteminiz, bağışıklık sisteminiz, hormon dengeniz ve kullandığınız ilaçlar vücudunuzu etkilerken saçlarınızı da etkilemektedir.
Eğer saçlarınızda her hangi bir değişiklik var ise hemen kendiniz sorgulamalısınız, ters giden neler var, bunları öğrenmeniz gerekir. Yoksa saç sağlığınızın etkilendiğini görürsünüz, eğer sorunu bir an önce öğrenirseniz çözüm yolları sizin için daha kolay olacaktır.
Sağlığınız ile ilgili bakın saçlarınız neler diyor:
1-Kepek veya beyaz döküntüler
Kepek bulaşıcı değildir, ancak bir teori mantarın aşırı büyümesinden kaynaklanıyor olabilir.
Diğer nedeni de çok kuru veya yağlı cilt, çok sık şampuanlama, egzama, sedef hastalığı olabilir.
Kepek, ölü cilt hücrelerinin oluşumunu azaltmak için kepek öncesi şampuan kullanmayı deneyin, 5 dakika başınızda bekletin sonra durulayın. Size uygun kepek öncesi şampuanı bulana kadar deneyin.
2-Sarı pul pul döküntüler
Kabuklar sarı pul dökülüyorsa seboreik dermatitiniz var demektir. Kafa derisi ve yüz gibi yağ bezlerinin çok olduğu durumlarda ortaya çıkabilecek iltihaplı cilt hastalığıdır.
Seboreik dermatit hormonlar, mantar ve bazı nörolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır. Kepek önleyici şampuanlar veya daha kapsamlı tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
3-Normalin üzerinde saç dökülmesi
Normalin üzerinde saç dökülmesi, bazı uzmanlar 100 veya daha fazla saç dökülebileceğini söylüyor.
100.000 saç folikülün yaklaşık % 90 her hangi bir zamanda saç üretiyor, diğer % 10’u dinlenme evresindedir ve yaklaşık 2 veya 3 ay sonra yeni saçlarla değiştirilir, büyüme döngüsü böylece devam eder.
4-Yaşam koşullarından dolayı oluşan saç dökülmesi
Yaşantınızda oluşan ani şoklar, doğum, bazı ilaçlar, çarpma, diyet, ağır ve stresli yaşam, tiroit sorunları gibi nedenler saçlarınızı dinlenme dönemine geri itebilir.
Yaklaşık 2 ay sonra saç dökülmesi görülebilir, bazan saçlar avuç avuç dökülebilir, çoğu durumda yeni saçlar hemen büyümeye başlar.
5-Saç folikülleri (Alopesi areata)
Bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanan saç dökülmeleridir. Belli bölgelerde parçalar halinde dökülürken bazan ara dökülmeler olabilir.
Bazan tamamı dökülür, saçlar tedavi yöntemiyle büyüyebilir, kimi zaman tedaviye cevap vermeyebilir.
6-Genetik dökülme
Genler saç dökülmesinde % 90 etkilidir.
Özellikle anne ve babanızdan etkilenir. Aneannenizin saçlarına baktığınızda kendi saçlarınızı görebilirsiniz.
7-Dişi kellik
Kadınlarda saç dökülmesi başın her yerinde saç inceltilmesi anlamına gelir. Erkeklerden farklı olarak kadınlar nadiren kelleşir veya daha yavaş saç kayıpları olur.
Uzun saçlılarda daha fazla görülür, saç kökleri uzun saçta zorlanacağı için daha fazla dökülmeler görülür.
8-Güneş hasarları
Fazla güneş altında kalmak saç dökülmelerine neden olur.
Saçların kırılması, hasarlanması, incelmesine neden olurken, derinizde güneş yanığı riski taşırsınız.
Saç bakım ürünleri seçmek ve eşit oranda uygulamak saçlarınızı biraz olsun koruyabilir. Bu nedenle yazın güneşli havalarda saçlarınızı şapka ile koruyabilirsiniz.
9-Diyet
Sağlıksız diyetler saç dökülmesine neden olabilir. Saçlarınızın güçlü olmasını istiyorsanız, omega-3 yağ asitleri, çinko ve A vitamini ile birlikte sağlıklı kalması için protein ve demir gerekir. Çok düşük kalorili diyetler genellikle besin maddelerinden yoksundur ve saç büyümesini durdurabilir. Saçlar donuk ve mat olur, beslenme bozukluğu saçlarınızın dökülmesine neden olur.
10-Saç sağlığı
Omega-3 yağ asitleri için somon, A vitamini, ıspanak, havuç, selenyum için istiridye, çinko için fındık, ceviz, süt ürünleri, kepekli tahıllar, sebzeler saç derisi ve saç sağlığını korumaya yardımcı olacaktır.
Saç sağlığınız için kullanacağınız besinler aynı zamanda kalp sağlığınızı da koruyacaktır.
11-Erken beyazlama
Erken beyazlayan saç her zaman yaşlılıkla ilintili değildir. Şimdi 20′ li yaşlarda saç beyazlaması görülebiliyor. Şansınız ailenizde yaşanması ihtimali yüksektir. Anemi, tiroid sorunları, B12 vitamin eksikliği, vitiligo, pramatüre, kötü beslenme gibi nedenlerde erken saç beyazlamasına neden olmaktadır.
12-Saçları sıkı bağlamak
Saçları çok sıkı bağlamak, sıkı örgü yapmak saç köklerine zarar vereceğinden dökülmeler görülebilir. Saç stilinizi değiştirin, saçlarınız düzelme sağlanacaktır. Uzun süreli saçları sıkı bağlamak saç kırılmasına ve dökülmesine neden olacaktır.
13-Aşırı şekillendirme
Aşırı şekillendirmeler, düzleştiriciler, fazla fırçalamak, fön makinası ve dış etkenler saçlarınıza zarar verir. Saçlarınızın kuru ve donuk hale gelmesine ve kopmalara neden olur.
Saç derinize masaj yaparak esansiyel yağlar ile maske yaparak saçlarınızın dökülmesini yavaşlatabilirsiniz. Saç derisine masaj yapmak kan akışını artırır ve gerginliği giderebilir. Ayrıca beyninizin depomin ve serotonin gibi iyi his veren hormonları serbest bırakmaya yönlendirilir.