Şifalı ağaç ve çeşitlerini biliyor musunuz? Yüzyıllardır farklı ülkelerde yetişen farklı ağaçlar şifa olarak kullanılmaktadır, kabuğu, tohumu, çiçeği, dalları veya yaprakları ilaç niyetine kullanılmıştır.
Kimi kaynatılarak suyu içilirken kimi krem veya merhem olarak, kimi de ağrı kesici olarak şifa niyetine tüketilmiştir.
Bu ağaçların şifa olduğunu öğrendiğinizde sizde bahçenizde yetiştirmek isteyeceksiniz.
Sonbahar ve kış aylarında, şifalı ağaç kökleri, ince dalları ve kabukları bir çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılır, aktarlardan almak isteyeceğiniz şifalı bitkilerin sağlık bakanlığı onaylı olmasına, herhangi bir hastalığınız ve ilaç kullanıp kullanmadığınızı uzmana söylemeniz önemlidir lütfen unutmayınız, iyileşeyim derken daha beter hastalan mayınız.
Şifa dağıtan ağaçlar ve hangi hastalıklara iyi geliyor?
1-Servi
Şifalı ağaç türlerinden biri de servi, ateş düşürür, idrar söktürücü, öksürük, nezle, astım, bronşit, ishali önler, balgam söktürücü, basur ve ayak kokusunu yok etmekte kullanılırken aynı zamanda enerjiyi de artırır. Servi ağacının dal ve yapraklarını 15 dakika kaynatarak çay olarak tüketebilirsiniz.
2-Söğüt
Yüzyıllardır ağrı kesici olarak kullanılır, aspirinin ana maddesidir, kan basıncını düşürür, idrara yolları ve mesane taşlarını düşürmeye yardımcı olur. İştah açar, romatizma hastalıklarını iyileştirir, adet kanamalarını düzenler ve enfeksiyonları iyileştirir. Söğüt ağacının dal kabukları, yaprakları ve kökleri kurutularak çay olarak tüketilebilir.
3-Karaağaç
Sakızımsı maddesinde antioksidan yüklüdür yulaf ezmesi içine katarak diyetinize ekleyebilirsiniz. Kabuklarını kaynatarak lapa yapılır ateş olan yerlere dışarıdan sarılarak ateşi alır, kabuğundan çay yapabilir kemiklerin iyileşmesine, boğaz ağrısına, kolit, bağırsak sendromları, mide ekşimesi tedavisinde kullanılabilir.
Zihni sakinleştirir, ağrı kesici özelliği bulunur, yaraları iyileştirir, iltihap oluşumunu engeller, sindirim rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olurken aynı zamanda mideyi kuvvetlendirir.
4-Akçaağaç
Ağrı ve romatizmaları azaltmaya yardımcı olur. Kanser hastalıklarına, iltihaplı hastalıklara, kalp ve damar hastalıklarına, kemik erimesine ve cildin erken yaşlanmasını geciktirir. Akçaağaç şurubu şeker kullanmak istemeyen ve şeker hastalığı olan kişiler tarafından akçaağaç şeker şurubu tavsiye edilmekte, özel olarak ağaç gövdesinden akıtılarak elde edilen ağaç şeker şurubu sağlık açısından inanılmaz faydalar bulunmaktadır.
5-Hint inciri
Kanı temizler, bedensel ağrıları ve stresi gidermeye yardımcı olur. Şeker hastalığı olanlara tavsiye edilir, kolesterolü düşürür, kırışıklıkları azaltır, zayıflatır ve C vitamini kaynağıdır.
6-Tarçın
Tarçın ağacının gövdesinde bulunan kabuklardan çubuk tarçın ve öğütülmesinden toz tarçın elde edilir, biberiye ve sarımsaktan daha çok sağlık özellikleri bulunur.
Mide ve kalbi korur, ferahlatır, sakinlik verir, antioksidan yüklü serbest radikallerin neden olduğu hasarların iyileşmesine yardımcı olur, yüksek oranda polifenol içerir, enfeksiyonlara karşı savaşır, doku hasarlarını onarır, kanser hücrelerinin büyümesini engeller, kan basıncını düşürür, kolesterolü düşürür, metabolizmayı düzenler, anti-inflamatuar özelliklere sahip hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur, nörodejeneratif hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.
7-Köknar ağacı
Terlemeyi azaltır, morlukları giderir, kemikleri iyileştirmeye yardımcı olur,solunum yolu hastalıkları, saç dökülmesi, nezle, grip, soğuk algınlığı, E, C vitamini yüklü, kozalakları kaynatılıp içildiğinde idrar yolları enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur, mesanede bulunan taşları idrarla dışarı atılmasına yardımcı olur.
Uzman yardımı almadan tüketmeyin, zararları da olabilir.
8-Erik
Özellikle güneşte kurutulmuşu dalak, mide, pankreas sistemlerini iyileştirir ve zihni sakinleştirir. Reçeli, hoşafı, pestili, tokluk hissi yaratır, A, C, E, K, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik erimesine, kabızlığa iyi gelir. Bağırsak kurtlarını düşürür, sinir sistemini güçlendirir, böbrek ve karaciğer hastalıklarına ve yüksek tansiyona iyi gelir.
9-Kızılağaç
Kabuğu ve yaprakları çok değerli, kan temizleyici, tüberkiloz, boğaz ağrısı, cilt enfeksiyonlarına karşı iyileştirme ve ağrı kesici olarak kullanılır.
10-Elma ağacı
Ateş, ishal, nezle hastalıklarını iyileştirmede kullanıldığı gibi, bağırsak, mide, idrar yolları enfeksiyonların tedavisinde ayrıca kullanılır.
Elmayı 15 dakika kaynatın ve pişirin aynı zamanda bağırsaklarda bulunan kötü bakterilerin atılmasında faydalıdır.
11-Dişbudak ağacı
Kabuğu, kökleri ve yaprakları kanserli hücrelerin yok edilmesinde kullanılır, anti-inflamatuar özelliği sayesinde bağırsak solucanları tedavisinde kullanılır. Ağrı kesici olarak, romatizmal hastalıkların tedavisinde, gut hastalıklarında ve tohumları ürik asidin düzenlenmesinde tedavi amaçlı kullanılır.
12-Kayın ağacı
Kabuğundan yapılan çayı,bağırsak parazitlerinin tedavisinde, akciğer rahatsızlıklarında, tüberküloz hastalığında, donma ve yanıklar gibi cilt rahatsızlıklarında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
13-Kayın ağacı
Yaprakları ağızdaki yaraların iyileşmesinde, sedef hastalığı tedavisinde ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarında tedavi amaçlı kullanılır. Kabukları kaynatılarak banyo yapılır. İçerisinde bir çok vitamin, mineral ve amino asitleri barındırır, detoksifiye edici, anti-inflamatuar ve temizleyici özellikleri bulunur.
14-Sedir
Hayat ağacı olarak da adlandırılan sedir, şifalı bir ağaçtır, ispinoz hastalığı C vitamini eksikliğinden meydana gelir, içerisinde yüksek oranda C vitamini bulunur ve bu hastalığın tedavisinde kullanılır.
Ateş, soğuk algınlığı, grip tedavisinde faydalıdır, dalları ve iğnelerini kaynatarak banyo yapabilir ve içebilirsiniz. Tütsü olarak yakıldığında zihni temizlemeye yardımcı olur.
Romatizma, öksürük, kaşıntı gibi hastalıklarda yağı merhem haline getirilerek kullanılır.
15-Alıç
Göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı, tansiyon ve kolesterolü tedavi etmek amaçlı kullanılır, hipertansiyon, damar sertliği, idrar söktürücü, bağırsak enfeksiyonlarını iyileştirmede, migrene, göğüs ağrısına, kalp çarpıntılarına, hipertansiyon, ishal kesici, baş ağrısına ve sinir sistemini yatıştırmaya yardımcı olur.
16-Ihlamur ağacı
Yüzyıllardır şifa kaynaklı kullanılan ıhlamur ağacı faydalarını saymakla bitiremeyiz, çiçekleri, yaprakları,mözü tıbbi ve dekoratif amaçlı kullanılmıştır.
Öksürük, genel ağrı, spazm, baş ağrıları, epilepsi, sinir, sindirim sorunları, sakinleştirici, kalp çarpıntısını azaltmaya yardımcı olur. Zihinsel stresi azaltmaya yardımcı olurken kronik stresiniz varsa günde iki bardak tüketebilirsiniz.
17-Meşe ağacı
İdrar söktürücü olarak kullanılır, kanamayı durdurur, dizanteriyi tedavi eder, ülser, boğaz ağrısı, yanık, yara ve zehirlenmeler karşı kabuğu çay olarak tüketileceği gibi, kabukları kaynatılarak lapa yapılır ve yara üzerine sürülür.