Sağlık
Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Çeşitleri
Ana sağlık personeli ve uzmanları tarafından verilen tıbbi uygulamalara tamamlayıcı tıp, uygulayıcı tarafından geleneksel terapileri tamamlayıcı veya birlikte kullanılmasıdır.
Tamamlayıcı tıp tüm dünyada hastalığın iyileştirilmesi için binlerce yıldır uygulanan terapilerdir.
Eğitimini almış alternatif tedavi tıbbi tedavinin yanında tamamlayıcı olarak kullanılacak bir çok çeşidi vardır.
Tamamlayıcı terapilere ve alternatif tıp çeşitlerine örnekler:
1-Bitkisel takviyeler
Bitkinin kokusu, çiçekleri, yaprakları ve lezzeti terapötik yararları içi kullanılmaktadır.
2-Diyet takviyeleri
Bunlar çeşitli vitaminler, otlar, amino asitler, probiyotikler, balık yağları tamamlayıcı diyet takviyelerinden bazılarıdır.
3-Masaj
Masaj terapistleri vücudun yumuşak doku ezilmeleri, aks ağrıları gibi rahatsızlıkları elleri ile masaj yaparak rahatlatmayı sağlaması. Masaj tekniğinin yanında, dirsekli teknikler, yoğurma, bastırma, ovma gibi belirli noktalara baskı yapılması gibi hareketler ile rahatlama ve tedavi yöntemleri uygulamalarıdır.
4-Akupunktur
Uzak doğu alternatif tedavilerinden günümüzde bir çok uzman tarafında uygulanmakta, sinir uçlarının iğne yöntemi ile uyarılması ile tedavi edilmesi yöntemlerinden biridir.
İnsanın dışarıdan aldığı enerjinin içeride dengelenmesi, romatizmal hastalıklar, zayıflama, alkol ve sigara bırakma yöntemleri, uykusuzluk, uyku apnesi, vücudun denge sisteminin kurulması, bağışıklık sisteminin yükseltilmesi, seratonin hormonu seviyesini artırmak, hücre yenilenmesini sağlamak gibi bir çok alanlarda kullanılmaktadır.
5-Ayurveda
Ayurvedik tedavi yöntemi, her hastanın rahatsızlığı için özel olarak uyarlanmış, vücudun denge ve uyum duygusunu düzeltmek amacıyla çeşitli yağlardan, otlardan, çiçeklerden ve baharatlardan yaşam tarzı değişiklikleri için kullanılmasıdır.
Hastalığı önleme, bitkilerle sağlığı koruma ve tedavi şeklidir. Bedenin hastalığa yönelik dayanaklılığını azaltan bedensel ve zihinsel dengesizliği hayat stili değiştirilerek ve diyet ile hastalığı yok ederek denge kazandırılmasıdır.
Bedenin sinir sistemi,sindirim sistemi ve dolaşım sisteminin uyum içinde çalışması ilkesidir.
6-Nöropatoloji
Nörapati hastalıkta sağlığı desteklemeye odaklı, vücudun iyileşmesine izin vermek amacıyla diyet değişiklikleri, egzersiz hareketleri, yoga, plates, doğal yaşam kuralları gibi tedaviler için kullanılır. Ameliyat sonrası ruhsal beyni düzenleme, veya sinirsel rahatlatma gibi hastalıkları bir tür terapi yöntemleridir.
6-Homeopati
Tıp gibi tedavi etme yollarına gider merkezi fikir alarak hastalığın belirtilerini üreten bir maddenin yutulmasında hastalığı tedavi edebileceğine inanılmaktadır. Örneğin tıp karnı ağrıyan kişiye aynı ilacı verir, oysa homeopati sana sorar niye karnın ağrıyor, ne yedin, ne zaman ağrıyor, stresmi yaptın gibi bir çok sorgulamadan sonra kişiye göre yani karnını ağrımasını oluşturan bütün sebepleri iyileştirme yoluna gidiyor.