Sağlık

Vejetaryen Beslenmede Bilinmesi Gerekenler

Yayınlanma tarihi

Vegan beslenme diyetleri yaşam döngüsü boyunca iyi ayarlanması gerekir. Düzgün ve sağlıklı bir besin tablosu ayarlanması sağlıklı yaşam açısından çok önemlidir. Vejetaryen beslenme bazı hastalıkları tedavisine yardım etmektedir. Vejetaryen beslenmede kalp hastalıkları riski daha düşüktür. Kan basıncı düzgün, hipertansiyon ve şeker hastalığı riski daha düşüktür.  Araştırmacılar vejetaryenler et yiyenlere kıyasla kansere yakalanma riski % 40 daha az yakalandıklarını belirtmişlerdir.

Vejetaryen beslenmede farklı tipler vardır;

  1. Sıkı bir vejetaryen, yumurta ve süt dahil her tür hayvansal ürün yemeyenler.
  2. Et, kümes hayvanları, balık ve yumurta ve süt ürünlerini içerir.
  3. Et, tavuk, balık hariç süt ürünlerini kapsar.
  4. Ara sıra et tüketir.
  5. Vejetaryen diyet yapanların dikkat etmesi kurallardan biride kesinlikle Kalsiyum, Protein ve Demir alımları şarttır.
  6. Kalsiyum ,kemiklerin, dişlerin gelişmesi için kullanılması zorunludur. Nelerde  Kalsiyum var, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve süt ürünlerinde bulunur.
  7. Protein,büyüme gibi vücutta bir çok işlevleri vardır. Fındık, bezelye, fasulye, mercimek, pirinç gibi yiyeceklerde vardır.
  8. Demir, kana oksijen taşınmasında taşıyıcı olarak önemli bir görevi vardır. Vejetaryenler için Demir kaynağı kayısı ve kuru üzüm gibi Demir açısından güçlendirilmiş tahıllar, ıspanak, barbunya fasulye, börülce, mercimek, yeşillikler, pekmez, kepekli ekmekler, bezelye ve kurutulmuş meyvelerde bulunmaktadır.
  9. B12 Vitamini tahıllarda, kahvaltılıklar da, soya bazlı içeceklerde bulunmaktadır.
  10. Çinko, Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çinko vitamine ihtiyaç vardır. Nelerde var, fasulye, nohut, buğday, kahvaltılıklar ve kabak çekirdeğinde vardır.
  11. Vejetaryen beslenmeyi tercih ettiğinizde dikkatli olmak gerekir. Vücutta gerekli olan vitaminlerin alınması gerekir. Sağlık açısından bu vitaminlerin alınmamasında sorunlar oluşabilir, dikkatli olmak gerekir.
  12.  
Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar