Sağlık

Yalnızlık Psikolojisi ve Etkileri

Yalnızlık Psikolojisi ve Etkileri

Evrensel bir insani duygu olan yalnızlık, herkes için hem eşsiz hem de karmaşık bir durumdur. Fakat sanıldığı gibi tek bir etkisi bulunmamaktadır. Bundan dolayı korunmak, tedavi olmak gibi durumlar kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Yalnızlık, insanın etrafında iç alemini anlatabileceği kişi veya kişileri bulamadığı durumlarda yaşanan bir durumdur. Bu duygu kimileri için çok korkunç olsa da kimileri de mumla arar. Fakat ileri boyutu psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Aynı zamanda kişinin ümitsizliğini artırarak, intihara kadar gidebilir. Özellikle ikili ilişkilerde bu psikolojiye kapılmamak oldukça önemlidir. İkili ilişkiler, kişilerin sağlığı ve huzuru için oldukça önemli bir durumken, insanların ilişkilerinde yalnızlık hissetmesi sağlık açısından olumsuz etki edebilir. Kişiler bazı durumlarda kısa süreli de olsa yalnız kalmak isteyebilirler. Bu yalnızlık, uyum açısından yardımcı olur. Uzun süreli ve kronik hale gelen yalnızlık ise sağlığı etkileyecek bir sorundur.

 

Yalnızlık Psikolojisi ve Etkileri

Bazen insanların etrafı çok kalabalık olsa dahi kendilerini yalnız hissedebilirler. Bu durumda ortaya yalnızlık psikolojisi çıkar. Çünkü sorun etrafın ne kadar kalabalık ya da ne kadar az olduğu değil, tamamen kişinin içsel problemidir. Belki duygusal boşluk, belki gerçekten yalnız olmak, belki de tamamen insanın kafasında kurduğu bir psikolojik sorun.

Yalnızlık psikolojisinin etkileri yadsınamayacak derecede fazladır. Örneğin; kronik yalnızlık kalp ve damar hastalıklarına, bağışıklık sistemindeki olumsuz değişimlere ve sinir sistemindeki sorunlara neden olabilir. Yalnızlık yaşayan kişilerin damarlarında  oluşan direnç ve kasılma, bu sorunu yaşamayan kişilere göre daha fazladır. Damarların kasılması tansiyonu da yükseltir. Tansiyon yükselmesi de kalbin hızlı atmasına, ardından kılcal damarların aşınmasına ve yırtılmasına sebep olur. Sosyal açıdan yalnızlık yaşayan kişilerin ise daha kısa ömürlü olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan depresyona ve enfeksiyona daha yatkın oldukları ortaya çıkmıştır.

 

Yalnızlık Psikolojisinin Tedavisi

Yalnızlık psikolojisi, ilerleyen zamanlarda kişileri ciddi anlamda sorunlara itebilir. Bundan dolayı, yalnızlık psikolojisinin tedavisi için en iyi tedavi yöntemi olarak psikolojik destek gösterilebilir. Psikiyatristler, kişileri bu psikolojiden arındırarak, çok daha sağlıklı bir birey haline getirmek için gerekli yöntemleri uygulayacaktır.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı